Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson profită de criză și pune piciorul în prag: scântei în relația cu UE

10 Downing Street
Boris Johnson

Marea Britanie a stabilit ca termen pentru încheierea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană până pe 15 octombrie şi, dacă nu se va ajunge la un acord ambele părţi ”să accepte şi să meargă mai departe”, va afirma luni premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.

Citește și: Gabriela Firea explică explozia numărului de cazuri de COVID-19 în Bucureşti: 'Sunt foarte mulţi din alte judeţe ale ţării'

Discuţiile, care s-au blocat din cauza insistenţei Marii Britanii pentru o autonomie totală în privinţa ajutoarelor de stat şi a pescuitului, vor fi reluate marţi, la Londra, informează News.ro.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a declarat că este nevoie ca acordul comercial să fie încheiat urgent şi a dat vina pe atitudinea Marii Britanii.

Johnson va spune că nu are rost să se gândească la termene după data de 15 octombrie.

”Dacă nu vom cădea de acord până atunci, nu cred că va avea loc un acord de liber schimb între noi şi va trebui să acceptăm şi să mergem mai departe”, va spune Johnson, potrivit comentariilor publicate de biroul său.

Dacă nu va fi convenit un acord, Marea Britanie va avea cu blocul comunitar o relaţie comercială de tipul celei cu Australia, care ar fi un ”rezultat bun”, va spune Johnson.

”Ca guvern facem pregătiri, la graniţe şi porturi, pentru a fi pregătiţi. Vom avea controlul total asupra legilor, regulilor şi apelor noastre de pescuit”, va spune premierul.

În această eventualitate, Marea Britanie va fi gata să găsească soluţii cu blocul comunitar în probleme practice cum ar fi zborurile, transporturile de mărfuri sau cooperarea știinţifică, potrivit textului comunicat de biroul său.

Duminică, negociatorul pentru Brexit al Marii Britanii, David Frost, a declarat că ţara sa nu se teme de un exit fără acord comercial la sfârşitul acestui an.

Johnson va afirma că este posibil un acord bazat pe un acord standard de libr schimb, dacă UE este pregătită să îşi reconsidere poziţia actuală.

”Dar nu putem şi nu vom face un compromis în problemele fundamentale, a ceea ce înseamnă o ţară independentă”, va mai afirma premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.