Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson: 'Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE ar putea funcţiona'

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană ''ar putea în principiu să funcţioneze'', a susţinut premierul britanic Boris Johnson, transmite sâmbătă DPA.

''Problema fundamentală pentru noi este aceea că e foarte dificil de funcţionat într-un mediu unde sistemul UE poate decide când şi câte controale pot fi efectuate în Marea Irlandei. Bunurile sunt oprite fără niciun sens şi este o nebunie să nu poţi muta medicamente pentru cancer dintr-o parte a Regatului Unit în alta'', a declarat Johnson pentru BBC News.

El a adăugat că în principiu protocolul nord-irlandez ar putea funcţiona, dar a precizat că este vorba despre un caz de tipul ''repară sau aruncă'', relatează Agerpres.ro.

Potrivit şefului executivului britanic, el a semnat acest protocol pentru că are ''un punct de vedere optimist despre natura umană şi a crezut că ei (Uniunea Europeană, n.red.) vor dori să respecte Acordul din Vinerea Mare''.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Acest text, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, provoacă nervozitate în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul britanic, care a semnat textul, a cerut renegocierea acestuia, argumentând că este inaplicabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.