Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson trage un semnal de alarmă: Interzicerea vânzării de arme către Israel ar fi o sinucidere a civilizației occidentale

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Fostul premier britanic Boris Johnson i-a criticat dur pe colegii săi din Partidul Conservator, în special pe ministrul de externe David Cameron, într-o cronică dură publicată vineri în Daily Mail, în legătură cu luarea în considerare a impunerii unui embargo asupra armelor pentru Israel.

Johnson a avertizat că o astfel de măsură ar putea oferi Hamas o victorie în război, menționând că Hamas nu se preocupă deloc de dreptul umanitar.

"Dacă vreți un exemplu al dorinței de moarte a civilizației occidentale, vă dau propunerea actuală a membrilor establishmentului britanic ca această țară să interzică vânzările de arme către Israel. Dacă vreți o dovadă a nebuniei guvernamentale, se pare că avocații de la Ministerul de Externe se ocupă intens de această idee - care, din câte știu, nu a fost încă respinsă de însuși ministrul de Externe. Se pare că a intrat într-un fel de purdah pe această temă", a scris Johnson.

Val de critici după uciderea accidentală a unor lucrători umanitari

Deși volumul exporturilor către Israel este foarte mic în comparație cu totalul exporturilor de arme britanice (doar 0,4%), Israelul se teme că țările se vor alătura retoricii embargoului și vor acționa în consecință. Presiunea internațională asupra Israelului a crescut în urma incidentului WCK, în care trei lucrători umanitari britanici au fost uciși accidental de către IDF. Recent, 600 de avocați, inclusiv președintele Curții Supreme britanice, au semnat o scrisoare prin care îi cer premierului Rishi Sunak să oprească vânzările de arme către Israel și au avertizat asupra complicității la crime de război, alăturându-se astfel criticilor aduse Israelului de ministrul de externe David Cameron.

În cadrul Partidului Laburist, aflat în opoziție, s-a cerut ca guvernul să publice evaluarea sa juridică privind respectarea de către Israel a dreptului internațional și să oprească vânzările de arme dacă, potrivit acestei evaluări, Israelul încalcă legea. Alex Younger, fostul șef al agenției britanice de informații MI6, a cerut, de asemenea, utilizarea vânzărilor de arme ca pârghie pentru a exercita presiuni asupra Israelului. În prezent, premierul Sunak însuși se opune apelurilor, dar ministrul său de externe nu le-a respins.

Boris Johnson afirmă că Marea Britanie ar da un semnal negativ

Temându-se că presiunea pentru un embargou asupra armelor se răspândește în Cabinet, Johnson a declarat: "Mai alarmant este faptul că ni se spune că o interdicție a armelor israeliene este subiectul unei dispute active în Cabinet, doar o mână de miniștri luându-i apărarea în mod pozitiv Israelului. Contagiunea s-a răspândit destul de mult și foarte repede. Embargoul propus este acum susținut de parlamentari din toate partidele, de fostul șef al MI6, de câțiva foști judecători ai Curții Supreme și de aproximativ 600 de membri ai profesiei juridice, cu toții cerându-ne cu insistență să întoarcem spatele singurei democrații din Orientul Mijlociu."

Johnson se teme că un embargou asupra armelor ar permite Hamas să repete masacrul din 7 octombrie și să continue să țină în captivitate peste 130 de prizonieri, printre care și copilul Kfir Bibas. "Să ne fie clar ce ar însemna, să interzicem vânzările de arme acum, când Israelul se află sub o amenințare existențială mai mare decât în orice moment de care îmi amintesc. Dacă noi înșine interzicem vânzarea de arme, rezultă cu siguranță că nu credem că nicio țară care se respectă nu ar trebui să-i înarmeze pe israelieni."

"Și dacă suntem dispuși ca toată lumea, inclusiv SUA, să pună capăt sprijinului lor militar, nu vă îndoiți de ce înseamnă asta. Nu există decât o singură concluzie logică. Suntem dispuși la înfrângerea militară a Israelului și la victoria Hamas. Amintiți-vă că, pentru a câștiga acest conflict, Hamas trebuie doar să supraviețuiască. Tot ce au nevoie la final este să reziste, să reconstruiască și să pornească din nou", scrie el.

Johnson încearcă să combată apelurile pentru un embargou prin reamintirea ororilor din 7 octombrie. "A existat un motiv pentru care au planificat meticulos și apoi au executat acele crime și violuri incalificabile. A existat o logică rece a barbariei văzute în acea zi, a decapitărilor și a arderilor. Ei au vrut să le arate israelienilor, și oricui se gândea să vină în Israel, că acesta era un loc în care familii obișnuite și nevinovate puteau fi învăluite într-o catastrofă violentă."

Tactica perversă a Hamas

Deși Johnson nu ia cu ușurință suferința locuitorilor din Gaza, el detaliază tacticile Hamas. "Au vrut să evoce sentimente globale de repulsie față de evenimentele din Israel și, bineînțeles, au vrut să-i provoace pe israelieni la un răspuns violent, pentru că știau că represaliile ar fi pierdut în mod inevitabil simpatia pentru Israel în întreaga lume."

De aceea au luat ostaticii: pentru a nu-i da Israelului altă opțiune decât să lupte. De aceea refuză să dea ostaticii înapoi. De aceea s-au pregătit cu atâta grijă pentru război, concepându-și cu cinism apărarea pentru a provoca cele mai multe pierderi de vieți omenești palestiniene și cea mai mare pierdere posibilă a sprijinului occidental pentru Israel", a spus el.

"De aceea au construit 400 de mile de tuneluri și de aceea au avut grijă să se ascundă sub moschei, spitale, școli și alte obiective civile. Ei se folosesc în mod activ de moartea și suferința propriilor cetățeni, maximizându-le durerea și suferința pentru a mobiliza opinia internațională împotriva Israelului - iar noi ne lăsăm păcăliți", a adăugat el.

În ceea ce privește incidentul de la World Central Kitchen, Johnson este de acord că este necesară o anchetă, dar face distincție între Israel și Hamas. "A fost cutremurător să vedem uciderea recentă, de către israelieni, a trei lucrători umanitari britanici și alți lucrători occidentali. Trebuie să existe o anchetă. Israelienii trebuie să explice ce s-a întâmplat și să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili pentru ceea ce trebuie să fi fost cu siguranță o greșeală hidoasă. Dar, în toată durerea și furia noastră în legătură cu ceea ce se întâmplă pe teren în Gaza, nu trebuie să uităm diferența morală esențială dintre Hamas și Israel."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.