Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson va depune mărturie în faţa comisiei parlamentare de anchetă cu privire la 'partygate'

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Fostul premier britanic Boris Johnson va depune mărturie peste două săptămâni în faţa comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu petrecerile desfăşurate în pandemie la reşedinţa oficială din Downing Street, cu încălcarea regulilor anti-COVID-19, investigaţie ce face să planeze un nor negru asupra viitorului său politic, transmit vineri AFP şi dpa.

Împins la demisie vara trecută de o succesiune de scandaluri, în primul rând aşa-numitul 'partygate', Boris Johnson se află sub o anchetă care, dacă va concluziona că fostul prim-ministru a minţit parlamentul, riscă să îl coste locul de deputat, potrivit Agerpres.

Data exactă a audierii urmează să fie anunţată în scurt timp, însă fostul lider conservator, deja sancţionat de poliţie cu amendă, a acceptat să depună mărturie în public în săptămâna care începe pe 20 martie, a indicat vineri comisia de anchetă.

Aceasta trebuie să stabilească dacă Boris Johnson a minţit Camera Comunelor, mai ales atunci când a declarat în faţa deputaţilor, în decembrie 2021, că 'toate regulile au fost respectate tot timpul'.

Într-un raport care detaliază explicaţiile pe care ancheta va încerca să le obţină de la Johnson, comisia subliniază că elementele pe care le-a cules 'sugerează puternic' că încălcările regulilor anti-COVID au fost 'evidente' în cazul fostului prim-ministru.

Acesta a răspuns într-un comunicat că nu există 'nicio dovadă în raport' că el ar fi înşelat 'în cunoştinţă de cauză' parlamentul.

În plus, Johnson susţine că este 'suprarealist' să descopere că comisia 'propune să se bazeze pe dovezi strânse şi orchestrate' de Sue Gray, înalt funcţionar, 'care tocmai a fost numită director de cabinet al şefului Partidului Laburist', Keir Starmer.

Sue Gray, înalt funcţionar reputat pentru imparţialitatea sa, a denunţat prin raportul său despre 'partygate', care detalia pe baza unor emailuri şi fotografii, o serie de petreceri cu mult alcool, altercaţii, muzică şi plecări în zori prin uşi secrete.

Anunţul plecării lui Gray din administraţie spre a se alătura Partidului Laburist, căruia sondajele îi prognozează revenirea la putere după următoarele alegeri, a făcut ca în presa conservatoare să înflorească acuzaţiile de complot care ar fi vizat căderea lui Boris Johnson.

Comisia de anchetă a precizat că raportul pe care l-a publicat vineri 'nu se bazează pe raportul lui Sue Gray'.

După trecerea pasageră a lui Liz Truss prin Downing Street, Boris Johnson a renunţat în cele din urmă să încerce revenirea la putere, lăsându-i cale liberă lui Rishi Sunak, criticându-i recent acordul încheiat cu UE cu privire la Irlanda de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.