Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia are speranțe mari pentru săptămâna viitoare

bosnia

Bosnia se aşteaptă ca miniştrii de externe din Uniunea Europeană să-i accepte săptămâna viitoare cererea de a deveni ţară membră a blocului comunitar, începutul unui lung drum spre aderare care ar putea fi umbrit de un referendum al sârbilor bosniaci ce ameninţă să scoată la iveală adâncile diviziuni etnice, relatează vineri Reuters.

Ţara, care se confruntă cu probleme economice, a mai avut o încercare de a obţine aprobarea UE, subminată însă de neînţelegerile între guvernele ei autonome, înfiinţate în urmă cu 20 de ani pentru a menţine unitatea ţării la sfârşitul unui război etnic.

Citește și: Orban nu e mulțumit de Summitul de la Bratislava: E o politică autodistructivă şi naivă

"Mă aştept să primim o decizie pozitivă din partea Consiliului Afaceri Generale al UE pentru că am făcut tot ce se aştepta de la noi", a declarat vineri ministrul de externe Igor Crnadak în cadrul unei conferinţe de presă.

Bosnia a depus cererea de a deveni ţară membră a UE în luna februarie, însă Republica Sârbă autonomă a respins condiţiile cheie impuse de Bruxelles, inclusiv extinderea unui acord comercial cu Croaţia.

Sub presiunea Occidentului, Republica Sârbă a cedat în luna iulie, deschizând calea pentru ca la consiliul ministerial UE de marţi să se ia în considerare solicitarea Bosniei.

Diviziunile din cadrul ţării sunt intensificate de planurile Republicii Sârbe autonome de a organiza un referendum pentru a sărbători ziua naţională pe 9 ianuarie, o sărbătoare creştina ortodoxă, un proiect care i-a înfuriat pe croaţii catolici şi pe musulmanii bosniaci, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.