Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia riscă să se dezintegreze

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Situaţia politică din Bosnia este "mai îngrijorătoare ca oricând", într-un moment în care obiectivele secesioniste ale entităţii sârbe stârnesc temeri privind o revenire la anii grei ai conflictului intercomunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei UE a făcut apel "la responsabilitatea din partea liderilor politici din Bosnia pentru a se evita destrămarea ţării".

"Nu vom accepta spargerea şi dezintegrarea Bosniei", a dat asigurări Borrell, în contextul în care aceste evoluţii îngrijorătoare urmează să fie pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE care va avea loc luni.

"Situaţia din Bosnia este mai îngrijorătoare ca oricând. Nu a fost niciodată uşor, însă acum tendinţele centrifuge sunt cu adevărat foarte îngrijorătoare", a spus el într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

În ultimele luni, s-au amplificat tensiunile în această ţară formată din două entităţi - Republica Srpska (RS, sârbă) şi Federaţia Croato-Musulmană -, unite printr-un stat central, în contextul înmulţirii ameninţărilor separatiste ale liderului politic al RS, Milorad Dodik.

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a ţării, şi-a intensificat în ultimele uni discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale ale acestei ţări din Balcani cât mai repede posibil.

Declaraţiile i-au atras sancţiuni din partea SUA.

La 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de şase luni guvernului acestei entităţi a sârbilor din Bosnia pentru a organiza legal ieşirea din trei instituţii comune cruciale ale statului central: armata, justiţia şi sistemul fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.