Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brăila: A început acordarea despăgubirilor către proprietarii porcilor ucişi din cauza pestei porcine

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Acţiunea de despăgubire a proprietarilor de porci omorâţi de pesta porcină africană sau sacrificaţi preventiv a început la Brăila, primii bani ajungând la gospodarii din Berteşti şi Victoria.

Judeţul este grav afectat de virusul pestei porcine care a intrat inclusiv în cea mai mare fermă de creştere a suinelor, de pe raza localităţii Gropeni unde erau crescuţi aproximativ 140 000 de porci.

Potrivit autorităţilor brăilene, primii bani din despăgubiri au ajuns la localnicii din  Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Haret, Gura Gârluţei şi Gura Călmăţui, şi de pe raza UAT Victoria, localitatea Mihai Bravu.

Pentru proprietarii de animale care au avut de primit sume mai mari de 5.000 lei, plăţile s-au efectuat complet prin virament bancar. Pentru cei care trebuie să primească sume mai mici de 5.000 lei, plata se face în numerar, iar distribuirea banilor a început vineri, la primării şi continuă la începutul săptămânii viitoare.

Despăgubirile pornesc de la 3-400 lei pentru cei care au avut porci mici şi ajung până la 4000 lei, în timp ce proprietarii mai multor animale sacrificate au primut sume peste 5000 lei prin virament bancar.

În total, pentru localităţile menţionate, s-au acordat despăgubiri în valoare de 2.392.030 lei prin virament bancar, restul de plăţi, în sumă de 710.210 lei achitându-se în numerar.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizeaza că în judeţul Brăila s-au confirmat până la această dată 60 de focare de boală, din care 54 în sectorul gospodăriilor populaţiei şi 6 în exploataţiile comerciale.

În total, în gospodăriile populaţiei au fost sacrificate şi neutralizate circa 29 de mii de porci, numărul lor fiind într-o continuă dinamică.

În total, trebuie întocmite 1.906 dosare de despăgubire, din care 794 s-au transmis până la începutul lunii septembrie către ANSVSA Bucureşti, acestea având deja o alocaţie bugetară în valoare de 6.481.936 lei.

Vineri, au mai fost trimise la Bucureşti încă 490 dosare, pentru care urmează să fie viraţi banii în perioada următoare. î

Autorităţile veterinare brăilene speră ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să reuşească să întocmească şi restul până la 1.906 dosare, astfel încât toţi crescătorii din localităţile unde au fost eutanasiaţi porci să îşi primeasca rapid banii din despăgubiri.

De luni, 10 septembrie, se va începe plata despăgubirilor către crescătorii de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Stăncuţa, dar şi către cei din comuna Frecăţei, din Insula Mare a Brăilei, ulterior urmând să intre la plată şi celelalte localităţi unde s-au făcut eutanasieri în masă ale efectivelor de suine.

La Brăila, pesta porcină a fost confirmată şi în 2 mari exploataţii: la Tichilesti unde erau 35 de mii de porci si la Gropeni unde erau crescute 140 de mii de suine. În cele 2 mari ferme, actiunea de eutanasiere a porcilor bolnavi este în curs de desfăşurare, urmând se stabili cum se vor acorda despăgubirile şi în cele 2 cazuri. La “Tebu” Gropeni, unde era un efectiv de 140.000 porci au fost eutanasiate, până acum in jur de 49 000 de animale, iar la “Romsoci” Tichileşti, unde erau 35.000 capete, s-au eutanasiat circa 13.500.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.