Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brânza care iți fură calciul

sandvis

Ai citit peste tot cat de indicat este consumul de lactate pentru asigurarea necesarului zilnic de calciu. Desi, multe alte alimente, in mod special legume si fructe, au mult mai mult calciu decat produsele lactate. Probabil nu stiai insa ca exista si branzeturi care nu numai ca nu iti aduc un aport, cat de mic de calciu in organism, mai mult chiar... iti fura calciu!

Branza topita este foarte apreciata in Romania si reprezinta un deliciu pentru multi adulti, dar mai ales pentru copii. O vedem mereu pe rafturile magazinelor, uneori este mai scumpa daca apartine unui brand mai mare, iar alteori este mai ieftina daca este „no-name”.

Dar... branza topita are un continut ridicat de fosfati, iar acestia impiedica asimiliarea calciului in organism. Asadar, acest produs alimentar nu aduce niciun beneficiu atunci cand este consumat, iar pe langa asta, contine foarte multi emulgatori, grasimi saturate, sare si foarte multa apa. De altfel, branza topita este facuta din resturile de branza, combinate cu emulgatorii daunatori si se fierb in oale imense. Rezultatul este branza topite pe care o gasim pe rafturile magazinelor.

Peste 60 de tipuri de branza topita au fost analizate pentru a se vedea ce substante contin, iar concluzia a fost ca toate tipurile de branza topita contin astfel de substante periculoase pentru organism, fie ca ele contin 10 E-uri, 6 E-uri sau doar doua E-uri. Dintre tipurile de branza topita controlate, 26 dintre sortimente contin E330, acid citric, care este cancerigen.

Branza topita este procesata foarte mult cu saruri de topire pentru a dispersa proteinele din branza si pentru a le omogeniza, facand-o elastica. In cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire interfera cu metabolismul calciului si fosforului din oase impiedicand fixarea calciului. De aceea, parintii ar trebui sa pregateasca cat mai rar sandvisuri destinate copiilor cu acest produs. De asemenea, femeile pre si postmenopauzale, batranii, persoanele cu sau predispuse la osteoporoza vor evita consumul frecvent al acestui tip de branza, recomanda specialistii in nutritie.

Multe dintre sortimente contin peste 3 grame de sare la 100 de grame de produs, ceea ce este foarte mult in conditiile in care cantitatea maxima pentru un copil este de 3 grame pe zi, iar pentru un adult de 5 grame. Asadar, daca un copil consuma 200 de grame de branza topita, deja si-a dublat doza zilnica maxima de sare.

Un alt E foarte daunator  prezent in toate sortimentele de branza topita este E250, un conservant ce distruge microflora probiotica a copiilor putand duce la scaderea imuntatii acestora.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.