Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brânza halloumi din Cipru primeşte statut de produs protejat din partea Uniunii Europene

BRANZA

Cipru primeşte statut protejat pentru apreciatul său halloumi, oferind producătorilor săi dreptul exclusiv de a vinde brânza cu textură cauciucată în Uniunea Europeană, informează marţi Reuters.

Uniunea Europeană urmează să confere oficial luna aceasta produsului halloumi, sau ''hellim'' în turcă, statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP), care va intra în vigoare începând din octombrie, conform Ministerului Agriculturii din Cipru, potrivit agerpres.ro.

Măsura reafirmă ceea ce industria şi statul au susţinut de ani buni, a declarat producătorul George Petrou, directorul general al Petrou Bros. Dairy Products, care deţine aproximativ 25% din piaţa de export din Cipru - faptul că halloumi are origine cipriotă, cu izvoare istorice ce fac referire la producţia acestui tip de brânză încă din jurul anului 1500.

''Din păcate, în ultimii ani, numeroase state au încercat să ne copieze, aşa că statutul ne va ajuta foarte mult, astfel alte ţări nu vor produce halloumi sau ceva similar care induce în eroare consumatorii'', a spus el.

În copilărie, Petrou a învăţat secretele fabricării halloumi de la regretata sa mamă, Kakkoulou, care vindea acest tip de brânză în pieţe. În timp ce ea amesteca uşor laptele pentru a separa produsul coagulat într-un ''hartzin'' mare, sau cazan, el îşi petrecea timpul în bucătăriei, urmărind-o.

În 1982, Petrou a început să vândă halloumi sub brandul Alambra în încercarea de a-şi suplimenta veniturile de fotbalist din divizia întâi şi de atunci nu a încetat niciodată să practice această activitate.

De la utilizarea a 250 de litri de lapte pe zi pentru a produce halloumi, compania lui Petrou, iniţial înfiinţată împreună cu un frate mai mare, procesează în prezent 250 de tone de lapte pe zi, având 220 de angajaţi şi exportând în 40 de ţări.

Extinderea sa o reflectă pe cea a producţiei de halloumi din Cipru.

În prezent al doilea cel mai valoros produs de export al ţării, după produsele farmaceutice, industria a înregistrat anual o creştere între 20% şi 22% în ultimii cinci ani, conform datelor oficiale.

Ministerul Agriculturii vizează acum pătrunderea pe piaţa din China.

Drumul către asigurarea apreciatului statut DOP nu a fost lipsit de obstacole, inclusiv dezacorduri cu privire la procentele de lapte de capră, oaie şi vacă din reţetă.

Până în 2024, aceste procente vor fi stabilite prin decret, după aceea urmând ca cel puţin 50% să fie constituite din lapte de oaie şi de capră, restul fiind asigurat de lapte de vacă.

Cu toate că mediul online abundă de reţete cu halloumi, pentru localnici bucuria este adusă de cea mai simplă formă de preparare a acestei brânze versatile - în tigaie sau pe un grătar, consumată crudă cu pepene, vara, sau tăiată cuburi şi pusă la fiert cu trahana - o supă din grâu măcinat şi iaurt - iarna.

''Numeroşi turişti vin aici în căutarea ei'', a declarat Evroulla Ioannou, care serveşte brânză halloumi preparată pe grătar în popularul ei restaurant din Nicosia, capitala Ciprului. ''Unii... o ştiu doar după nume, aşa că vin să încerce şi, după câte văd, le place foarte mult'', a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.