Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: Curtea Supremă restrânge imunitatea parlamentarilor

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Parlamentarii brazilieni, judecaţi până în prezent numai de Curtea Supremă (STF), vor putea fi convocaţi în faţa tribunalelor de drept comun în majoritatea cazurilor, potrivit unei decizii a celei mai înalte instanţe a ţării, notează AFP, conform agerpres.ro

Decizia a fost luată în unanimitate de cei 11 magistraţi. 

În Brazilia, "foro privilegiado" (privilegiul de jurisdicţie) stipulează că parlamentarii pot fi judecaţi numai de către STF, evitând astfel tribunalele comune, ceea ce prelungeşte considerabil procedurile. 

Pe viitor, se vor înfăţişa în faţa STF numai în cazuri de delicte sau infracţiuni legate de exerciţiul funcţiunii lor. 

Doar 5,44% din dosarele parlamentarilor examinate de STF între 2007 şi 2016 au avut legătură cu un asemenea caz, potrivit unui raport al Fundaţiei Getulio Vargas. 

Acest privilegiu, de care se bucură, de asemenea, numeroşi funcţionari - circa 55.000 de persoane în total - este înscris în Constituţia din 1988. 

La acea dată, măsura a fost luată pentru a evita politizarea afacerilor în tribunalele comune. În cele din urmă, ea a permis unui număr mare de acuzaţi de corupţie să scape de justiţie. 

Curtea Supremă este copleşită de dosarele referitoare la aleşi care se bucură de acest privilegiu, încât unele infracţiuni se prescriu înainte de a putea fi judecate. Astfel că, după decizia de joi, înalta curte va putea să se elibereze de un număr mare de dosare voluminoase. 

Preşedintele conservator Michel Temer, şi el acuzat de corupţie, se bucură de acest privilegiu din cauza funcţiei sale. Anul trecut, el şi-a salvat mandatul cu ajutorul parlamentului care a respins de două ori o solicitare a procurorilor pentru ca STF să deschidă un proces împotriva lui. 

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva nu mai beneficiază de acest privilegiu şi se află după gratii din aprilie, tribunalele comune judecând procesele sale mult mai rapid decât dacă s-ar fi aflat pe masa Curţii Supreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.