Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia dă lecții în G20: În vreme ce lumea este lovită de inflație, brazilienii raportează scăderea prețurilor

Jair Bolsonaro

Brazilia a înregistrat o deflație - o scădere a indicelui prețurilor - de 0,68% în iulie. Aceasta a fost prima scădere a IPCA (indicele general al prețurilor de consum) din mai 2020 (-0,38%). A fost, de asemenea, cel mai mare recul înregistrat în seria istorică, care a început în ianuarie 1980 - adică 42 de ani, notează publicația braziliană Poder360.

IBGE (Institutul brazilian de geografie și statistică) a publicat rezultatul marți. Recordul anterior datează din august 1998, când s-a înregistrat o deflație de 0,51%.

Scăderea IPCA (indicele prețurilor de consum în sens larg) a fost ușor mai mare decât proiecțiile pieței financiare obținute de Poder360. Analiștii prognozaseră o deflație de 0,66% sau mai mult în luna iunie.

În acest an, IPCA acumulează un maxim de 4,77%. Indicele a decelerat în iulie față de iunie în perioada de 12 luni. Rata a trecut de la 11,89% la 10,07%. Cu toate acestea, se situează peste 2 cifre de 11 luni. Acesta este cel mai mic procent din august 2021, când a crescut cu 9,68% în 12 luni.

Deflația din iulie a fost determinată în principal de grupul de transport, care a avut o scădere a prețurilor de 4,51%. Prețurile combustibililor au scăzut cu 14,15%. Benzina a scăzut cu 15,48%, iar etanolul, cu 11,38%. Doar motorina a avut o creștere: +4.59%.

Pe 23 iunie, președintele Jair Bolsonaro a promulgat legea care limitează ICMS (Impozitul pe Circulația Bunurilor și Serviciilor) la motorină, benzină, electricitate, comunicații și transport public.

Dintre cele 9 grupe analizate, s-a înregistrat deflație în două. Prețurile din grupa locuințelor au scăzut cu 1,05%. Electricitatea a scăzut cu 5,78% în cursul lunii. Grupul de alimente și băuturi a crescut cu 1,3% în iulie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.