Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia îşi va alege pe 30 octombrie preşedintele, între fostul şef al statului, Luiz Inacio Lula da Silva, şi preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro

MIT News
alegeri vot brazilia

Brazilia îşi va alege pe 30 octombrie preşedintele, între fostul şef al statului, Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 77 de ani şi care a avut cancer, şi preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani şi care a petrecut mult timp prin spitale după atentatul din 2018, scrie luni AFP.

Cu toate acestea, atât fostul preşedinte de stânga cât şi actualul preşedinte de extremă-dreapta s-au străduit să proiecteze o imagine tânără şi dinamică în campania electorală pentru acest scrutin cu o importantă miză geopolitică, potrivit Agerpres.

Dar Lula, cu vocea sa foarte răguşită, a devenit uneori dificil de înţeles. ''Va trebui să încetez să vorbesc o lună pentru a-mi reveni'', a glumit el.

Însă vocea sa tot mai afectată a provocat semne de întrebare, pe care le-a evocat mai ales tabăra lui Bolsonaro. ''Lula nu mai are voce, are cancer la gât'', susţine un membru al acestei tabere.

În octombrie 2011, după ce îşi încheiase mandatul prezidenţial, Lula - care cu un an înainte se lăsase de fumat - a suferit un cancer de laringe şi a urmat un tratament cu chimioterapie şi radioterapie, medicii anunţând în anul următor că boala sa a intrat în remisie.

Lula este de altfel conştient că vârsta sa nu este un atu. Dar ''eu sunt un tinerel în comparaţie cu Joe Biden'', preşedintele american venit la Casa Albă la vârsta de 78 de ani, se încuraja el anul trecut.

Politicianul veteran, figură-cheie a stângii braziliene timp de patru decenii, a recurs şi la alte tertipuri pentru a-şi ''întineri'' imaginea, cum ar fi poze pe Instagram şi Twitter care-l arată înotând în valuri sau făcând culturism, ori schimbându-şi poza de profil cu una ce-l arată purtând ochelari coloraţi la modă în rândul tinerilor brazilieni.

''Mă trezesc în fiecare dimineaţă la 05:30 pentru a face gimnastică'' şi ''vreau să trăiesc 120 de ani'', susţine fostul preşedinte, care în cele 580 de zile petrecute în închisoare pentru corupţie în 2018-2019 s-a străduit să se menţină în formă alergând nouă kilometri pe zi pe o bandă de alergat.

Principalul său contracandidat, Jair Bolsonaro, care într-o dezbatere televizată i-a cerut duminică să nu mai ''mintă'' despre starea sa de sănătate, nu stă nici el grozav la acest capitol, din cauza gravelor sechele cu care a rămas de la atentatul cu armă albă căruia i-a supravieţuit miraculos în septembrie 2018, înaintea alegerilor.

Aceste sechele i-au marcat întregul mandat, timp în care a fost spitalizat de mai multe ori, uneori săptămâni la rând, pentru ocluzii şi alte probleme intestinale apărute în urma înjunghierii în intestinul gros, suferind de atunci şase intervenţii chirurgicale.

Fiul său cel mare, senatorul Flavio Bolsonaro, a declarat că tatăl său a fost nevoit ''să renunţe la multe lucruri'' şi ţine ''un regim alimentar permanent''. Însă potrivit presei, el abia mai poate să mănânce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.