Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia nu are intenţia de a se alătura OPEC

OPEC
OPEC

Brazilia nu intenţia de a se alătura, pentru moment, Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), chiar dacă colaborează cu grupul celor mai mari producători de petrol, a declarat miercuri ministrul brazilian al Energiei, Bento Albuquerque, transmite Reuters.

În 2019, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, declara că ar vrea ca ţara sa să se alăture OPEC, o mişcare care ar presupune că Brazilia, al şaptelea producător mondial de petrol pe baza cifrelor din 2020, să îşi limiteze producţia de ţiţei în conformitate cu cotele stabilite de membri cartelului, potrivit Agerpres.

"La acest moment, nu există planuri referitoare la aderarea la OPEC. Continuăm să lucrăm cu OPEC într-o manieră de colaborare", a spus Bento Albuquerque la o conferinţă pe energie organizată la Abu Dhabi.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) regrupează Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, şi alte 12 state, inclusiv Emiratele Arabe Unite. Începând din 2017, OPEC are un acord de cooperare cu alte state mari producătoare de petrol dar care nu sunt membre ale cartelului, precum Rusia şi Azerbaidjanul, dar nu şi cu Brazilia, în ideea de a limita oferta şi a susţine preţurile.

"Continuăm să avem întâlniri cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Înţelegem că trebuie să avem relaţii bune cu OPEC şi OPEC+", a mai spus ministrul brazilian al Energiei.

Potrivit datelor Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), în 2020 Brazilia a fost al şaptelea producător mondial de petrol cu un nivel al producţiei de 3,79 milioane de barili pe zi.

În cazul unei eventuale aderări la OPEC, Brazilia ar deveni al treilea mare producător de ţiţei din cadrul cartelului şi de asemenea cel mai important nou membru dobândit în ultimii ani de această organizaţie înfiinţată în 1960.

Preţul petrolului a trecut recent peste pragul de 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, după ce OPEC+ a început să elimine restricţiile introduse în perioada pandemiei iar cererea mondială de petrol şi-a revenit odată cu ieşirea din izolare.

Întrebat dacă preţurile actuale sunt prea mari iar dacă OPEC+ este de vină pentru această situaţie, Bento Albuquerque a spus că Brazilia şi OPEC se confruntă cu provocări similare, adăugând că preţul petrolului are un impact economic. "Considerăm că preţurile la petrol şi gaze sunt ridicate şi au un impact asupra economiei Braziliei. De asemenea, înţelegem că aceasta este o consecinţă a reluării economiei mondiale", a spus Albuquerque.

În luna ianuarie a anului trecut, ministrul energiei a spus că Brazilia va demara discuţiile pentru aderarea la OPEC în cursul acelui an, însă miercuri o sursă din interiorul OPEC a declarat, sub protecţia anonimatului, că subiectul a fost abandonat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.