Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia, pe lista neagră: E sub supraveghere din cauza defrişărilor masive, conform datelor satelitare

Brazilia hartă

Brazilia ocupă primul loc în clasamentul Places to Watch al celor mai importante zone ale lumii în care poate fi observat efectul defrişărilor, informează Thomson Reuters Foundation citând rezultatele publicate miercuri ale unei noi iniţiative ce utilizează imagini satelitare difuzate aproape în timp real pentru a sublinia pierderile de fond forestier.

Sateliţii au detectat peste 50.000 de hectare defrişate - echivalentul a peste 60.000 de terenuri de fotbal - din luna octombrie în Teritoriile Indigene Kayapó din Pădurea Amazoniană Braziliană, a anunţat organizaţia americană Global Forest Watch (GFW). ''În luna septembrie s-au înregistrat cele mai multe incendii înregistrate vreodată într-o singură lună, iar anul 2017 este pe cale să doboare recordul pentru cele mai multe incendii izbucnite într-un singur an'', potrivit GFW.

''În ciuda secetei, aproape toate incendiile au fost provocate de mâna omului, cel mai probabil în scopul defrişării pădurii pentru agricultură'', a menţionat organizaţia.

Incendiile de pădure din Brazilia şi Indonezia au contribuit la o pierdere record a fondului forestier în anul 2016, o suprafaţă echivalentă cu cea a Noii Zeelande, care poate accelera defrişarea, învinovăţită pentru schimbările climatice, potrivit GFW. Agenţia braziliană pentru protecţia mediului Ibama a declarat prin e-mail pentru Thomson Reuters Foundation că a luat notă de concluziile organizaţiei, însă potrivit datelor pe care le deţine ca urmare a monitorizării satelitare şi a celor primite de la National Institute of Space Research (INPE) din Brazilia s-a constatat că doar 879 de hectare au fost despădurite în perioada 2016-2017 în regiunea Kayapó. ''Prin urmare, este incorect să se suţină că 50.000 de hectare de pădure au fost defrişate în zona protejată'', susţine Ibama. Agenţia a menţionat că din datele sale defrişările în zona terenurilor indigene a scăzut cu 16%.

Places to Watch oferă informaţii detaliate privind momentul, locul şi motivul pentru care pădurile sunt defrişate săptămânal. ''După identificarea acestor puncte fierbinţi, echipa noastră ia legătura cu partenerii noştri de pe teren pentru a afla ce se întâmplă'', a declarat prin e-mail pentru Thomson Reuters Foundation purtătoarea de cuvânt a GFW, Katie Fletcher.

Iniţiativa va contribui la monitorizarea pădurilor şi la protejarea drepturilor asupra pământurilor pe fondul reducerilor bugetelor instituţiilor braziliene însărcinate cu protecţia populaţiilor indigene, a declarat Barbara Zimmerman, care conduce lucrările Fondului Internaţional pentru Conservare din Canada în Kayapó.

Circa 8.000 de persoane din Kayapó locuiesc în zona celor peste 11 milioane de hectare de teren protejat prin lege, unul dintre rarele petice de pădure virgină de la marginea Amazonului, a menţionat GFW. ''Locuitorii Kayapós şi alte grupuri indigene trebuie să se descurce singure'', a subliniat Zimmerman care a ajutat GFW la acest studiu. ''Guvernul este absent... (Nu sunt apăraţi) de nicio lege'', a adăugat aceasta.

GFW a lansat în septembrie o aplicaţie de smartphone prin care locuitori indigeni, persoanele care se ocupă de gestionarea pădurilor şi autorităţile pot fi direcţionate către zonele îndepărtate în care se efectuează defrişări, conform Agerpres. Alte ţări incluse în clasamentul zonelor aflate sub observaţie, Places to Watch, sunt Republica Democratică Congo, Indonezia şi Papua Noua Guinee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.