Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia se confruntă cu o perioadă neobişnuit de rece

Operation World
Brazilia

Brazilia se confruntă cu o perioadă neobişnuit de rece pentru luna mai în jumătatea sa sudică, ceea ce pune în pericol mii de persoane fără adăpost, dar şi culturi agricole, informează AFP.

Brasilia (centru), capitala futuristă a Braziliei fondată în 1960, a înregistrat joi cea mai scăzută temperatură din istoria sa, 1,4 grade Celsius, deşi iarna australă începe oficial abia la sfârşitul lunii iunie.

Pe pagina principală a site-ului agenţiei meteorologice Inmetro, o hartă a Braziliei prezintă întreaga jumătate sudică colorată în portocaliu, cu legenda: "Val de frig (pericol)", relatează Agerpres.ro.

La Sao Paulo (sud-est), cea mai mare metropolă din America de Sud, mercurul din termometre arăta miercuri dimineaţă 6,6 grade Celsius, un record pentru o lună mai din 1990 încoace, cu o temperatură resimţită de -4 grade Celsius.

Un om al străzii în vârstă de 66 de ani a murit miercuri după ce s-a prăbuşit la o coadă de la un centru de distribuire a alimentelor. Potrivit presei braziliene, acesta îşi petrecuse noaptea pe stradă.

Primăria din Sao Paulo a anunţat la începutul acestei săptămâni că va pune la dispoziţie 2.000 de locuri suplimentare în adăposturile de urgenţă, în prezent capacitatea totală de găzduire fiind de circa 17.000 de locuri.

Însă capitala economică a Braziliei are aproape 32.000 de persoane fără adăpost, de două ori mai multe decât în 2015 şi cu 31% mai multe decât în urmă cu trei ani, înainte de pandemia de coronavirus.

Cu o temperatură minimă de aproximativ 12 grade Celsius joi la Rio de Janeiro (sud-est) numeroşi locuitori şi-au scos din dulapuri puloverele groase, ba chiar şi hanoracele.

În statul sudic Santa Catarina, unde se înregistrează de mai multe zile temperaturi sub 2 grade Celsius, turiştii s-au putut bucura de priveliştea zăpezii.

Potrivit cotidianului Folha de S. Paulo, orăşelul Urupema - care s-a autoproclamat drept "cel mai friguros din Brazilia, însă plin de căldură umană" - are un grad de ocupare a hotelurilor de peste 90%.

Această localitate de 2.500 de locuitori a primit numeroşi vizitatori, unii dintre ei veniţi de departe, în mijlocul săptămânii, pentru a admira zăpada pentru prima dată.

Agenţia Inmetro a avertizat, de asemenea, cu privire la "posibile consecinţe ale valului de frig asupra agriculturii braziliene", într-o ţară considerată unul dintre grânarele lumii.

Comunicatul Inmetro menţionează riscul de îngheţ care ameninţă culturile de legume, dar şi recoltele de porumb şi de trestie de zahăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.