Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia speră ca OECD să ia în considerare noi candidaturi, după ce a aşteptat mai mulţi ani pentru a se alătura organizaţiei

euronews.com
OECD

După ce a aşteptat mai mulţi ani pentru a se alătura Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Brazilia crede că acum există o oportunitate graţie unui nou plan de aderare care ar putea fi discutat la reuniunea miniştrilor de săptămâna viitoare, au declarat două surse din apropierea acestui dosar pentru Reuters.

OECD este un forum pentru ţările democratice cu economii de piaţă solide. Chile, Mexic şi Columbia sunt singurele ţări din America Latină care au reuşit până acum să se alăture OECD.

Procesul de aderare a Braziliei, care a început în 2017, a stagnat în ultimii ani, unul dintre motive fiind şi opoziţia SUA la ideea extinderii OECD prin includerea de noi state din Europa de Est.

Acum, noul secretar general al OECD, politicianul australian Mathias Cormann a propus includerea celor şase ţări candidate într-un proces de aderare simultană, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental brazilian, informează Agerpres.ro.

Prin punerea la un loc a celor trei ţări aspirante din America Latină (Brazilia, Argentina şi Peru) şi a celor trei state candidate din Europa de Est (România, Bulgaria şi Croaţia), se vizează o diluare a rezistenţei la ideea ca o anumită ţară să adere la OECD, susţin sursele citate de Reuters. De exemplu, Franţa este reticentă la ideea ca Brazilia să adere la OECD din cauza politicilor de mediu ale preşedintelui Jair Bolsonaro, sugerând că Brazilia trebuie mai întâi să demonstreze că a făcut progrese cu combaterea defrişării pădurilor amazoniene.

Mathias Cormann a discutat în privat cu statele membre ale OECD pentru a obţine un larg suport în favoarea propunerii sale, înainte ca aceasta să fie prezentată în mod oficial la o reuniune care va avea loc la Paris în perioada 5-6 octombrie, au dezvăluit sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

"Uniunea Europeană a susţinut întotdeauna această formulă, dar fără ca SUA să îşi exprime poziţia, multe ţări preferă să aştepte", a precizat oficialul brazilian.

Brazilia speră că aderarea la OECD va creşte încrederea investitorilor în economia sa într-un moment în care se luptă cu o inflaţie şi un şomaj ridicat precum şi cu efectele celei mai devastatoare pandemii de coronavirus din lume.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.