Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - A fost aruncat în aer barajul de pe fluviul Dnipro: inundații catastrofale în Ucraina/ Video

Armata rusă susține că forțele armate ucrainene au atacat barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, distrugând aproape în întregime barajul, precum și centrala hidroelectrică Kakhovka. De partea cealaltă, ucrainenii îi acuză pe ruși că ei au aruncat în aer barajul pentru a le opri contraofensiva. Acesta este cel mai important punct strategic de pe râul Dnipro și o legătură importantă cu regiunea Crimeea.

De la începutul războiului, atât guvernul ucrainean, cât și Kremlinul au susținut că fiecare ar urma să distrugă barajul din cauza importanței strategice a acestuia în Crimeea, regiune care depinde de baraj pentru aprovizionarea cu apă.

Ucrainenii i-au acuzat pe ruși că au minat acest baraj în urmă cu câteva luni și au lăsat încărcătura acolo pentru a-l detona când aveau nevoie.

Acest baraj poate ar putea produce inundații devastatoare în Herson, acolo unde mai multe localități ar putea fi inundate.

Ucrainenii îi acuză pe ruși, rușii pe ucraineni

Comandamentul de sud al forţelor armate ucrainene a declarat că forţele ruseşti au aruncat în aer barajul Nova Kahovka din regiunea ocupată Herson. Videoclipuri neverificate pe reţelele sociale au arătat explozii intense în jurul barajului şi apă care iese în valuri. Barajul, cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru. Acesta deţine o cantitate de apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah şi alimentează cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar şi centrala nucleară din Zapororjie, aflată de asemenea sub control rusesc.

"Amploarea distrugerilor, viteza şi volumele de apă, precum şi zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare", a precizat armata ucraineană pe Facebook.

Agenţiile de ştiri ruseşti transmit că barajul a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce primarul oraşului Nova Kahovka, controlat de Rusia, a acuzat de un act de terorism - expresia folosită de Moscova atunci când este vorba despre un atac al Ucrainei.

Nu a existat niciun "pericol critic" pentru instalaţia nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia - cea mai mare centrală nucleară din Europa - informează agenţia de stat rusă TASS, care citează un oficial prorus din regiunea Zaporojie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.