Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Vladimir Putin, amenințări fără precedent: racheta nucleară Burevestnik este gata. Are rază nelimitată de acțiune/ VIDEO

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că forţele ruse au testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică și a refuzat să excludă posibilitatea de a efectua teste de armament care implică explozii nucleare pentru prima dată după mai mult de trei decenii, informează RADOR Radio România.

Putin a declarat pentru prima dată că armata rusă a testat cu succes Burevestnik, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară și cu o rază de acțiune potențială de multe mii de mile.

El a spus, de asemenea, la o reuniune anuală cu analiști și jurnalişti, că Rusia aproape a terminat lucrările la sistemul său de rachete balistice intercontinentale Sarmat, un alt element cheie al noii sale generaţii de arme nucleare.

Presedintele Putin, care a reamintit în mod repetat lumii de potențialul nuclear al Rusiei de la declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie 2022, a spus că nimeni care dă dovadă de raţiune nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei.

Rusia nu a mai făcut teste nucleare din 1990

Rusia nu a mai efectuat vreun test care să implice o explozie nucleară din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar preşedintele Putin a refuzat să excludă posibilitatea de a relua astfel de teste.

El a menționat că SUA nu a ratificat tratatul care interzice testele nucleare, în timp ce Rusia l-a semnat și ratificat. Teoretic ar fi posibil ca Duma, parlamentul Rusiei, să revoce ratificarea, a adăugat el.

Analiștii militari afirmă că o reluare a testelor nucleare de către Rusia, SUA sau ambele ar fi profund destabilizatoare într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt mai mari decât oricând în ultimii 60 de ani. Dar preşedintele Putin a spus că nu este nevoie ca Rusia să-și rescrie doctrina privind utilizarea efectivă a armelor nucleare, care spune că le poate lansa fie ca răspuns la o lovitură nucleară împotriva sa, fie în cazul unei ameninţări la adresa existenţei statului. Răspunzând la o întrebare a analistului rus Serghei Karaganov, care a susținut schimbarea doctrinei – și chiar a prezentat posibilitatea unor atacuri nucleare împotriva țărilor europene – Putin a spus: "Pur și simplu nu văd necesitatea acestui lucru".

Ce este racheta Burevestnik

Racheta 9M730 Burevestnik este o rachetă de croazieră experimentală rusă cu propulsie nucleară și armament nuclear, în curs de dezvoltare pentru Forțele Armate Ruse. Racheta are o rază de acțiune practic nelimitată.

Burevestnik este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

Potrivit lui Vladimir Putin și Ministerului rus al Apărării, dimensiunile rachetei sunt comparabile cu cele ale rachetei de croazieră Kh-101 și este echipată cu o unitate de energie nucleară de dimensiuni mici. Raza de acțiune operațională revendicată este cu câteva ordine de mărime mai mare decât cea a Kh-101. După cum se arată într-o prezentare oficială, racheta pornește de la un lansator înclinat, folosind un propulsor de rachetă detașabil

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.