Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking - Alţi doi inspectori de trafic rutier de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Cluj, reţinuţi de DNA

Inquam Photos / Octav Ganea
dna sigla catuse arest

Alţi doi inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj au fost reţinuţi de DNA în dosarul în care este anchetat şi şeful instituţiei, pentru ”protecţia” asigurată mai multor firme de transport de marfă, prin furnizarea de informaţii privind controalele şi nesancţionarea lor pentru încălcarea legii. Alţi trei inspectori de la ISCTR Cluj şi viceprimarul unei comune din judeţul Bihor sunt cercetaţi sub control judiciar în acest caz, scrie News.ro.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că procurorii DNA - Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 4 octombrie, a suspecţilor: Ioan Orha, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, luare de mită în formă continuată, Cristin Viorel Ţepele, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru luare de mită, în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 4 octombrie, faţă de inculpaţii: Sorin Gelu Baicu, Mircea Mihai Pop şi Vasile Şofron, toţi trei inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, săvârşite în formă simplă sau continuată, precum şi a lui Florin Mădălin Popovici, viceprimar al comunei Sârbi, judeţul Bihor, pentru dare de mită, complicitate la dare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

”Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci inspectori de trafic rutier ar fi fost comise tot în legătură cu «protecţia» asigurată mai multor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care aceştia urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depăşirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenţei de transport, etc.)”, a arătat DNA.

În plus, au afirmat procurorii, în lunile august 2021 şi noiembrie 2022, pentru aceste “servicii”, Ţepele ar fi primit de la un om de afaceri şi de la inculpatul Popovici, care ar fi administrat în fapt o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, materiale de construcţii în valoare de 2.856 de lei şi echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro.

Suspecţilor şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309 Cod de procedură penală. Joi, şeful ISCTR Cluj, Bogdan Ştefan Durlea şi Cristin Viorel Ţepele urmează să fie prezentaţi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Miercuri, DNA anunţa că Şeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, Bogdan Ştefan Durlea, a fost reţinut de procurorii DNA Cluj pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care au avut loc percheziţii în mai multe judeţe. Totodată, a fost reţinut un inspector de trafic rutier din cadrul instituţiei, Florin Mihai Zehan.

”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări, cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2023, funcţionari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care şi suspecţii Durlea Bogdan Ştefan şi Zehan Florin Mihai, ar fi «protejat» mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depasirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport, etc.)”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii afirmau că, pentru aceste “servicii”, o parte dintre funcţionari, printre care şi Zehan, ar fi pretins şi primit de la persoanele ”protejate” mai multe sume de bani şi alte foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Potrivit sursei citate, în primăvara anului 2023, Durlea ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuţiilor referitoare la numirea/menţinerea în funcţie a inspectorilor coordonatori judeţeni.

”În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ştefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi şi ar fi încasat diverse sume de bani”, adăugau anchetatorii.

Percheziţii DNA au avut loc, miercuri dimineaţă, la Cluj-Napoca, inclusiv la sediul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), fiind vizat şeful instituţiei, suspectat de luare de mită. În acelaşi dosar, au avut loc percheziţii în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba, dosarul vizând protecţia asigurată unor firme de transport, arăta DNA.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.