Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - ANAF a făcut ZECI de plângeri penale pe numele unor patroni

ANAF
anaf

ANAF a înaintat 26 de sesizări organelor de cercetare penală în urma celor unor controale fiscale la persoane fizice derulate în 2018, a precizat joi Emanuel Băncilă, partener și coordonatorul practicii de controverse fiscale EY România, conform Mediafax.

Autoritățile fiscale din România au realizat peste 400 de verificări și acțiuni de control la persoane fizice în anul anterior, din care 118 s-au soldat cu amenzi în valoare cumulată de 87 milioane de lei.

Citește și: ISU Timiș anunță INTERVENȚII de ultimă oră în blocul morții din Timișoara: ping - pong cu NERVII celor evacuați

În comparație, în prima jumătate a acestui an, ANAF a întreprins 377 de verificări la persoane fizice, din care doar 53 s-au finalizat cu penalități, însă suma penalităților este deja mai mare decât cea din întreg anul 2018, urcând la 90 milioane de lei, estimându-se o dublare până la finalul anului.

În baza de date a autorității fiscale, actualizată anual, se regăsesc la finalul lui 2018 7.879 de persoane, la care sunt incluse si rudele acestor așa-numite "persoane cu grad de risc ridicat".

Avute în vedere sunt persoanele fizice care de exemplu au cumpărat proprietăți de peste 150.000 de euro și care potrivit declarațiilor fiscale înregistrează cheltuieli care nu se pot justifica din venituri.

"Orice verificare începe cu un aviz. Din păcate, în cazul persoanelor fizice, nu avem acel termen de pregătire a inspecției fiscale spre deosebire de companii. Odată cu comunicarea avizului se pot cere o serie de documente și să se întocmească declarația unică de patrimoniu. (…) Se urmăresc diferențele semnificative între venituri și cheltuieli. (…) Am avut un caz în care a fost o nuntă faimoasă iar contribuabilul a trebuit să se ducă în presa vremii să facă dovada că a strâns o sumă consistentă ca urmare a organizării evenimentului", a spus Băncilă.

De la demararea verificării există un termen de 5 zile de depunere a punctului de vedere, după care urmează realizarea raportului de verificare și se intră în faza de contestație. Procedura de verificare durează peste 300 de zile, în timp ce în cazul controalelor fiscal la persoanele juridice procedura ține în medie 140 de zile.

Categoriile de risc detaliate de ANAF sunt: 1) patron bogat, firmă săracă – tratată cu prioritate de autoritățile fiscale; 2) persoane cu patrimoniu semnificativ dar fără activități economice cunoscute – persoane cu activități ilicite, în general; 3) persoane cu venituri volatile – persoane care câștigă din showbiz; 4) alte persoane cu riscuri semnificative – variatna de rezervă la care fiscul poate să apeleze pentru demararea controlului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.