Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING: Comisia Europeană, acuzată de genocid la Curtea Penală Internaţională

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană este acuzată de genocid la Curtea Penală Internaţională. E vorba de raport redactat de doi mari avocaţi specializaţi în drept internaţional (Omer Shatz, membru al baroului din Israel, lector de drept internaţional la Sciences Po din Paris şi dr.Juan Branco, membru al baroului din Paris, Ecole Normale Superieure) şi susţinut de câteva foarte importante organizaţii non-guvernamentale, notează jurnalistul Cristian Unteanu, într-un articolul publicat pe adevarul.ro.

Invocând prevederile art. 15 al Tratatului de la Roma, sunt acuzate Statele Membre care au avut un rol important în gestionarea crizei refugiaţilor, cerând să fie declanşată urmărirea penală împotriva principalelor state implicate în problemă (Italia, Germania şi Franţa) pentru se a se stabili responsabilitatea pe care ar avea-o instituţiile şi statele respective în cazul morţii miilor şi miilor de migranţi care s-au înecat în Mediterana fugind din Libia cu ambarcaţiunile folosite de traficanţi. Documentul, spune J. Braco, „este rezultatul a doi ani de anchetă împreună cu O. Schatz care ne-au făcut să credem că au fost comise crime împotriva umanităţi planificate şi executate în mod conştient de către conducătorii noştri europeni“.

"Noutatea absolută este că acum avem o cerere de declanşare a urmăririi penale împotriva unor responsabili politici şi a unei organizaţii (UE), dar şi a unor şefi de state şi guverne care au încercat să găsească soluţii (adevărat, cu eficacitate uneori discutabilă) pentru a ajunge cumva o soluţie consensuală la criza migranţilor şi de a pune la punct reglementări şi proceduri care să permită ridicarea de stavile împotriva repetării dezastrului produs de primul val de migraţie", notează jurnalistul.

Acuzaţiile împotriva celor de la Bruxelles (oficiali comunitari dar şi şefi de state şi guverne care au semnat deciziile Consiliului European în privinţa crizei refugiaţilor) sunt teribile: UE a a pus la punct o „politică în domeniul migraţiei fondată pe disuasiune şi care avea ca scop sacrificarea vieţii migranţilor aflaţi în situaţie de primejdie extremă pe mare... (singurul obiectiv fiind) de a disuada persoanele care se găseau într-o situaţie similară de a căuta refugiu în Europa... UE a facilitat moartea a mii de persoane prin înecare“, cu referinţă la decesul a peste 12.000 de persoane pe ruta Mediterana începând cu 2014. Dosarul, spun avocaţii, „oferă probe suficiente care implică înalţi responsabili şi agenţi ai UE şi din Statele Membre în crime împotriva umanităţii comise ca urmare a punerii în practică a politicilor UE în domeniul migraţiei în Mediterana şi în Libia“.

Migration Case by on Scribd

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.