Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING DIICOT verifică prealabil starea de fapt în cazul atacului cibernetic orchestrat asupra a 80 de spitale - DNSC și SRI adună informațiile atacului

DIICOT

Surse judiciare informează autorul acestui material că procurori de la Secția Infracțiuni Informatice a DIICOT verifică prealabil detaliile stării de fapt privind atacul cibernetic asupra mai multor spitale din România, indiciile primare fiind că ar fi vorba de o acțiune orchestrată.

Până la momentul difuzării acestei știri nu s-a confirmat existența unei plângeri penale depuse sau act de autosesizare întocmit la nivelul structuri de luptă contra crimei organizate.

În altă ordine de idei, informează aceleași surse Directoratul Național de Securitate Cibernetică a intrat pe fir încă de la primele atacuri iar în prezent ar colabora cu specialiști ai SRI în vederea colectării de date si informații relevante care să conducă către identificarea autorilor atacului.

Totodată precizează sursele citate, solicitate în acest sens, cazul de luni nu intră până la acest moment sub incidența siguranței naționale păstrând un aer domestic ce trebuie soluționat mai departe de structurile civile de anchetă din România.

Cu toate acestea atrag atenția sursele invocate, pe fondul evoluției cercetărilor și ținându-se cont de amploare atacului și numărul mare de instituții medicale afectate, exista posibilitate ca ulterior speța aceasta să fie tratată ca una ce ține de securitatea națională.

Atac masiv la spitalele românești - Aproape 80 de unități afectate

Sistemul informatic al mai multor spitale din București și din țară este luni ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă.

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale, potrivit news.ro.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.

Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti,printre unităţile sanitare afectate se află spitalele ”Marius Nasta” şi ”Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.