Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Directoarea Operei Naționale Iași și alte 10 persoane au fost puse sub CONTROL JUDICIAR - Ar fi delapidat milioane de euro de la instituții de cultură

facebook.com
Beatrice Rancea

Procurorii DIICOT de la Iași au pus-o, luni, sub control judiciar pe directoarea Operei Naționale Iași, Beatrice Roncea,  alături de ate zece persoane, în dosarul în care cercetează pretinse fapte de delapidare comise de către suspecții din dosar, afirmă surse judiciare pentru STIRIPESURSE.

Pe durata controlului judiciar femeia trebuie să respecte cu strictețe o serie de obligații stabilite de către anchetatorii DIICOT.

Surse judiciare afirmă pentru STIRIPESURSE că procurorii DIICOT ar fi trecut pe la firma creatoarei de modă Doina Levința, pentru a ridica documente legate de presupuse contracte cu Opera Națională București.

Mai precis, explică sursele citate, anchetatorii ar verifica contractele de furnizare garderobă încheiate între firma creatoarei și instituția publică  de cultură.

Concret, Doina Levința nu ar fi vizată, spun sursele citate dar cu toate acestea anchetatorii vor să verifice contractele încheiate de aceasta cu Opera Națională Iași și București.

DIICOT confirmă printr-un comunicat oficial informațiile potrivit cărora directoarea Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea ar fi vizată într-un dosar penal de delapidare și arată că prejuduciul stabilit de anchetatorii ieșeni până la acest moment este de cinci milioane de lei.

Astfel, se arată în comunicatul Direcției, „prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei iar la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane”.

Concret, DIICOT nu confirmă numele persoanelor vizate în speța prezentată de sursele STIRIPESURSE dar prezintă faptele acestora și prejudiciul cauzat statului român.

Surse judiciare afirmă pentru STIRIPESURSE procurorii DIICOT de la Iași au descins în 26 locații pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

Sursele invocate afirmă că grupul ar fi fost inițiat și condus de către directoarea Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea

Potrivit acestora, începând cu 2014, s-ar fi constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care ar fi  aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului, spun sursele citate, ar fi acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii.

Citește și: BREAKING Fostul șef al Brigăzii de Crimă Organizată de la Cluj DAT pe mâna judecătorilor de DIICOT - Crease O CELULĂ de investigație ce folosea metode nelegale

Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, explică sursele STIRIPESURSE, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării ar fi acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea ar fi acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.