Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Dosar penal deschis pe NUMELE unor medici care au EXTERNAT un BOLNAV de coronavirus care mai apoi a murit

ciocanel judecator

Dosar penal deschid de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița după ce mai mulți medici ar fi lăsat să plece acasă un bolnav de coronavirus care mai apoi a murit.

Citește și: PING-PONG cu nervii timișorenilor: Maternitatea Odobescu NU SE REDESCHIDE, carantina contină

"Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În data de 01 aprilie 2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa s-au înregistrat două dosare penale având ca obiect săvârsirea infracțiunii de fals în declarații, prev. de art. 326 C.pen., respectiv a infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.2 C.pen. si abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.pen.:

1. În dosarul nr.852/P/2020 organele de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud - Serviciul de Investigatii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declaratii, prev. de art.326 C.pen., constând în aceea că, în data de 31.03.2020, o persoană de sex feminin s-a prezentat la o unitatea medicală de pe raza mun. Bistrita si a declarat necorespunzător adevărului faptul că nu are nicio simptomatologie specifică infectării cu virusul COVID-19 și nu a fost în contact cu un pacient COVID-19, deși un membru a familiei a fost confirmat în cursul dimineții aceleiași zile cu acest virus, iar prezentarea acesteia la unitatea medicală a fost tocmai ca urmare a prezentării de simptome specifice.

2. În dosarul nr.853/P/2020 organele de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud - Serviciul de Investigatii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârsirea infractiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.2 C.pen. si abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.pen., constând în aceea că, la nivelul unei unități medicale din mun. Bistrița nu au fost respectate măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii si limitării efectelor epidemiei cu noul coronavirus.

Astfel, s-a reținut că, în perioada 22.03.2020-30.03.2020, o persoană de sex masculin, în vârstă de 77 ani, a fost internată într-o unitate medicală din mun. Bistrita, prezentând simptome asemănătoare unei infecții cu noul coronavirus, pe fondul unor afecțiuni preexistente.

Pacientului i s-au recoltat probe biologice care au fost trimise spre analiză pentru a se stabili dacă este infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Ulterior, la data de 30.03.2020, personalul medical a dispus externarea pacientului, astfel că s-a luat legătura cu un membru de familie care s-a prezentat la unitatea medicală si l-a transportat pe pacient la domiciliu, deși până la acel moment nu au fost primite rezultatele analizelor efectuate.

În noaptea de 30/31.03.2020, în jurul orei 03,00, bărbatul în vârstă de 77 ani a decedat la domiciliu, fiind transportat la capela mortuară din localitate.

La data de 01.04.2020, un membru de familie al victimei a fost contactat de către un cadru medical care i-a comunicat că rezultatul testării este pozitiv, pacientul fiind diagnosticat cu COVID-19, fiind necesară luarea de măsuri în vederea izolării acestuia.

Urmărirea penală este efectuată de lucrători de politie judiciară din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud - Serviciul de Investigatii Criminale sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița în vederea lămuririi cauzelor sub toate aspectele.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiului prezumpției de vinovăție", informează Parchetul Bistrița.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.