Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking: Gazprom a declarat forță majoră în ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Compania rusă Gazprom a declarat forță majoră în ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important, potrivit unei scrisori a companiei datată 14 iulie și consultată luni de Reuters. Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident. În scrisoare se arată că Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, nu și-a putut îndeplini obligațiile de furnizare din cauza unor circumstanțe "extraordinare" care nu se află sub controlul său, conform Mediafax.

Citește și: Prețul petrolului crește, după eșecul înregistrat de Joe Biden în Arabia Saudită

Gazprom a precizat că măsura de forță majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva ce nu se află sub controlul său, a intrat în vigoare de la livrările începând cu 14 iunie. O sursă comercială citată de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai. Gazprom nu a făcut niciun comentariu până acum.

Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu invazia rusă în Ucraina, acțiune pe care Moscova o numește "operațiune militară specială". Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să nu mai folosească combustibili fosili ruși până în 2027, dar dorește ca livrările să continue deocamdată. Livrările de gaze rusești au scăzut prin rutele majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică. Nord Stream 1 se află în prezent în lucrări de întreținere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.