Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Guvernul anunţă adoptarea primele două proiecte de lege pe care îşi va angaja răspunderea (VIDEO)

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

Guvernul a dezbătut, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care urmează să decidă, în următoarea şedinţă, angajarea răspunderii privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi, respectiv, abrogarea OUG 51/2019, referitoare la măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean, a anunţat, vineri seară, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"Astăzi, în cadrul şedinţei de guvern, au fost prezentate şi dezbătute, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean", a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei Executivului.

Primul proiect se referă la justiţiei. Astfel, Guvernul îşi angajează răspunderea pe un proiect care vizează prorogarea până la 1 ianuarie 2021 a pensionării anticipate a magistraţilor după 20 de ani de activitate (faţă de 25 cum este în prezent), a trecerii de la completurile de doi judecători la completurile de trei judecători şi a majorării perioadei de formare a magistraţilor la INM, de la doi la patru ani.

Al doilea proiect se referă la abrogarea OUG 51, "care bloca transportul școlar gratuit al copiilor la nivel de județ".

Procedura angajării răspunderii este reglementată de articolul 114 din Constituţie:

"(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.