Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING: Israelul a bombardat ambasada Iranului în Siria / Liderul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a fost ucis (Reuters)

atac israel siria

UPDATE 1 aprilie, ora 22.35: Poziție oficială a Iranului

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a lansat o declarație oficială prin care a anunțat moartea a șapte reprezentanți de rang înalt ai filialei care au fost eliminați în atacul aerian de astăzi al forțelor aeriene israeliene; printre numele anunțate s-au numărat comandantul principal al forței Quds, Mohammad Reza Zahedi, precum și adjunctul său și comandantul operațiunilor IRGC în Siria și Liban Mohammad Rahimi; pe lângă ei, atacul a dus și la moartea lui Hussein Aman Allahi, Sayyid Mahdi Jalalti, Mohsen Sadaqat, Ali Agha Babaei și Ali Salehi Rozbhani.

UPDATE 1 aprilie, ora 22.10: CNN oferă ultimele detalii despre atacul asupra Consulatului Iranului din Damasc, în Siria

Un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare (IRGC) ale Iranului, Mohammed Reza Zahedi, a fost ucis luni într-un atac aerian asupra clădirii consulatului Iranului din Damasc, în Siria, potrivit unor oficiali iranieni și presei afiliate statului, care au acuzat Israelul pentru atac, relatează CNN, potrivit Rador Radio România.

Comandantul iranian al Forțelor Quds, Mohammed Reza Zahedi, s-a numărat printre cei uciși în incidentul de luni, a confirmat şi ministerul iranian de externe. Vorbind cu reporterii din Damasc, ambasadorul iranian Hossein Akbari a afirmat că clădirea "a fost țintită cu șase rachete lansate de pe avioane de luptă israeliene F-35". "Între cinci și șapte persoane au fost ucise în atac. Mă aflam în biroul meu din ambasadă în acel moment și am asistat personal la distrugere", a declarat Hossein Akbari, care a adăugat că personalul diplomatic și consilierii militari iranieni au fost uciși în atac, iar numele lor vor fi anunțate ulterior.

Într-un interviu separat, oficialul iranian a declarat că doi polițiști sirieni se numără printre persoanele rănite. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile sau cifrele privind victimele. De asemenea, mass-media de stat siriană a relatat că "un act de agresiune israelian a vizat luni după-amiază o clădire din cartierul Mezzeh din Damasc", provocând "distrugeri masive".

Solicitată de CNN să comenteze incidentul, forțele israeliene de apărare (IDF) au declarat că nu comentează informaţii străine. Imagini de după explozie, publicate de presa de stat iraniană Press TV, au arătat pagube materiale majore în perimetrul consulatului, foc și fum emanând de la locul incidentului. Miniștrii de externe din Iran și Siria au acuzat, de asemenea, Israelul că este autorul atacului, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, calificându-l drept o "încălcare a tuturor obligațiilor și convențiilor internaționale" și cerând un "răspuns serios din partea comunității internaționale".

Ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, a descris atacul drept o "încălcare gravă a reglementărilor internaționale, în special a Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice", potrivit unei redactări a convorbirii sale cu Hossein Amir-Abdollahian. Mohammed Reza Zahedi, comandantul ucis, a fost anterior comandant al forțelor terestre ale IRGC, comandant al forțelor aeriene ale IRGC și comandant adjunct al operațiunilor IRGC.

UPDATE 1 aprilie, ora 19.26: Cum se văd de sus clădirile lovite

O fotografie cu locurile atacate circulă pe canalele de socializare. În ea poate fi sesizată clădirea vizată de atac, foarte aproape de ambasada Canadei.

 

 

UPDATE 1 aprilie, ora 19.19: Poziția Siriei

Armata siriană a anunțat că apărarea sa antiaeriană a interceptat „ținte ostile” în vecinătatea Damascului. Armata din Siria a mai transmis că avioanele israeliene au vizat clădirea consulatului din direcția Înălțimilor Golan, la ora locală 17.00.

UPDATE 1 aprilie, ora 19.17: Cele 6 persoane ucise ar fi fost diplomați iraniei

Ministrul sirian de externe Faisal Mekdad a luat legătura cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian în urma incidentului și a condamnat agresiunea israeliană. Într-o declarație transmisă de agenția de presă de stat a Siriei, SANA, Mekdad a spus că „atacul terorist” a ucis „un număr de vieți nevinovate”, fără a da detalii. Israelul „nu va putea afecta relația dintre Iran și Siria”, a adăugat el.

Postul TV iranian susține că cele 6 victime sunt diplomați iranieni. Alte surs vorbesc de 8 victime.

UPDATE 1 aprilie, ora 18.53: Poziția Israelului

O sursă de securitate libaneză a declarat agenției de presă Reuters că comandantul superior al Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis într-un atac israelian asupra Damascului.

Când a fost rugat să comenteze raportul asupra atacului, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru Reuters: „Nu comentăm rapoartele din presa străină”, relatează Al Jazeera.

UPDATE 1 aprilie, ora 18.50: Moartea a fost confirmată și de Iran

Moartea liderului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, Mohammad Reza Zahedi, a fost confirmată.

UPDATE 1 aprilie, ora 18.41: Liderul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a fost ucis (Reuters)

O sursă a securităţii a declarat pentru agenţia de presă Reuters că un raid aerian al Israelului, în capitala Siriei, Damasc, a cauzat moartea liderului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, Mohammad Reza Zahedi, relatează Rador Radio România.

Atacuri aeriene ale Israelului au vizat, luni, clădirea Consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc, a anunţat televiziunea de stat siriană. Anterior, presa iraniană a transmis că o clădire apropiată Ambasadei Iranului la Damasc a fost lovită de un raid aerian israelian. Potrivit Nournews, ambasadorul Iranului nu a fost rănit în urma atacului din Siria. Agenţia de presă SNN anunţase mai devreme că au fost vizate consulatul iranian şi reşedinţa ambasadorului, fără a oferi detalii suplimentare.

 

UPDATE 1 aprilie, ora 18.26:

Presa din Israel relatează că ar fi vorba despre cel puțin 6 morți în urma atacului.

Există relatări la prima mână, neconfirmate până acum, că o personalitate iraniană proeminentă a fost ucisă. Alte zvonuri susțin că Israelul l-ar fi asasinat pe secretarul general al grupării teroriste Jihadul Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Imagini publicate de instituțiile de presă siriene arată consecințele unui presupus atac aerian israelian la Damasc cu puțin timp în urmă.

Atacul a vizat o clădire adiacentă ambasadei Iranului în Siria, în municipalitatea Mezzeh din zona Damasc.

Agenția de știri Reuters citează site-ul de știri al Iranului SSN spunând că Israelul a vizat consulatul și reședința ambasadorului Iranului, relatează Times of Israel.

Nu există informații imediate despre victimele atacului.

Știre în curs de actualizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.