Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking: Israelul explică eroarea din cauza căreia a ucis zeci de refugiați de la o tabără din Fâșia Gaza

Jalaa MAREY / AFP / Profimedia
tanc israel idf

Un atac al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a provocat o explozie masivă în tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza, provocând numeroase victime, au declarat oficiali din ambele părţi, relatează CNN. Autorităţile controlate de Hamas au acuzat Forţele de Apărare ale Israelului pentru explozie.

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că armata israeliană viza "un comandant foarte important al Hamas din acea zonă".

Ministerul de Interne din Gaza a raportat că "20 de case au fost complet distruse în bombardamentul israelian care a vizat un cartier rezidenţial" din tabăra Jabalia. Directorul spitalului indonezian din Gaza, Dr. Atef al-Kahlout, a declarat pentru CNN că "sute" de morţi şi răniţi au ajuns la spital. "Mulţi sunt încă sub dărâmături", a adăugat el.

"Ceea ce vedeţi este o scenă pe care nimeni nu şi-o poate imagina: martiri răniţi, cadavre carbonizate cu sutele", a declarat Dr. Mohammad al-Rann de la spitalul indonezian, unul dintre cele mai mari din Gaza, care a primit multe dintre victimele atacului. "Pacienţii şi răniţii sunt pe podele, pe paturi, pe coridoare şi în zona de recepţie", a detaliat medicul. "Tot ce putem face este să continuăm să îi primim. Majoritatea răniţilor sunt din cauza explozibililor şi a rănilor la cap şi amputaţiilor", a adăugat el.

Fotografiile de la faţa locului arată mai multe cratere mari în pământ, înconjurate de molozul clădirilor distruse şi avariate.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat marţi pentru CNN că respectivul comandant Hamas care a fost ţinta unui atac aerian în tabăra de refugiaţi Jabalia din Gaza "se ascundea, aşa cum fac ei, în spatele civililor". Când a fost întrebat despre civilii nevinovaţi din tabăra de refugiaţi, Hecht a răspuns: "Aceasta este tragedia războiului". El a reiterat apelul IDF de a evacua nordul Fâşiei Gaza: "Civili (care) nu sunteţi implicaţi cu Hamas, vă rugăm să vă deplasaţi spre sud". Hecht a mai spus că liderul Hamas care a fost ţinta atacului "a ucis mulţi israelieni".

"Este un spaţiu de luptă foarte complicat", a spus Hecht despre zona pe care a lovit-o armata israeliană. "Acolo ar putea exista infrastructură, tuneluri. Investigăm şi (vă vom) oferi mai multe date pe măsură ce avansăm", a spus Hecht. Tabăra de refugiaţi din Jabalia este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza, potrivit principalei agenţii ONU care sprijină palestinienii din teritoriu, UNRWA. Situată la nord de oraşul Gaza, Jabalia este cea mai apropiată tabără de punctul de trecere a frontierei de la Erez, care - în vremuri mai paşnice - lega Gaza de Israel.

Mulţi refugiaţi palestinieni s-au stabilit în tabără în urma războiului arabo-israelian din 1948, după ce au fugit din satele din ceea ce a devenit statul Israel, potrivit UNRWA. La ultimul recensământ, în 2023, în tabără erau înregistraţi la UNRWA 116.011 refugiaţi palestinieni.

Tabăra se întinde pe o suprafaţă de 1,4 kilometri pătraţi şi se luptă de mult timp cu supraaglomerarea. Potrivit UNRWA, multe dintre adăposturile din tabără sunt "construite în imediata apropiere", mulţi dintre rezidenţi fiind nevoiţi să adauge "etaje suplimentare la adăposturile lor pentru a-şi găzdui familiile". Aprovizionarea cu apă potabilă a fost, de asemenea, o provocare în tabără, "90 la sută din apă fiind improprie pentru consumul uman", potrivit UNRWA. Într-o actualizare a situaţiei din 27 octombrie, agenţia ONU a declarat că puţurile de apă erau funcţionale în tabără.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.