Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Ludovic Orban, prima reacție în scandalul voturilor din Diaspora

Premierul Ludovic Orban a afirmat, după vizita pe care a făcut-o sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, că până acum au votat până în 50.000 de cetăţeni români din străinătate, iar procesul de votare se derulează în condiţii bune, anunță news.ro.

„Am venit la MAE pentru a mă informa cu privire la modul de derulare a procedurii de votare la secţiile din străinătate. Este vorba de 748 de secţii de votare. La ora 17.00, ora României s-au deschis şi ultimele 7 secţii de votare de pe coasta de vest a SUA. În ceea ce priveşte constituirea şi funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare, toate birourile electorale sunt funcţionale. Chiar există o prezenţă foarte importantă din partea reprezentanţilor partidelor. Cele mai multe dintre ele funcţionează cu numărul maxim de reprezentanţi”, a declarat Ludovic Orban.

Klaus Iohannis continuă campania: întâlnire cu Nicușor Dan și vizită la pompieri

El a mai spus că toate secţiile de votare din străinătate sunt dotate cu toate materialele necesare, cu ajutorul MAE, inclusiv cu dezinfectanţi şi alte materiale de protecţie sanitară.

„În ceea ce priveşte dotarea cu tot ceea ce este necesar derulării în bune condiţii a procesului de votare, toate secţiile sunt dotate prin grija MAE, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară care sunt prevăzute de lege. În prezent, au votat până în 50.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Îi aşteptăm în continuare şi în cursul zilei de astăzi şi în cursul zilei de mâine să îşi exercite acest drept fundamental la vot”, a completat Orban.

"Aici au ajuns (...) în jur de câteva sute (...) de plicuri cu voturi exprimate, care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide, aşa prevede legea.Tocmai din cauza asta, când li s-a comunicat că votul nu a fost valid, li s-a transmis şi posibilitatea că pot să voteze şi fizic", a spus Orban.

Premierul a adăugat că, pentru a putea fi validat, plicul cu votul trebuia să ajungă până în data de 3 decembrie, ora 24,00.

"Orice plic a ajuns mai târziu a fost considerat nevalid. Data de 3 decembrie a fost stabilită astfel încât dacă cineva, fie din cauza serviciului poştal din ţara unde se găseşte, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză, nu poate să voteze valid prin corespondenţă, să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic", a explicat Orban.

El a precizat că şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni.

"Există un termen limită în care cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie să îşi exprime această opţiune. Şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni. La analiza acestor solicitări au fost constatate 35.000 şi ceva de cereri valide, pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie, de către Poşta Română, care conţine inclusiv plicul care trebuia trimis înapoi. Cetăţeanul care a avut un set de instrucţiuni în interiorul plicului respectiv a avut dreptul să-şi exercite votul. Plicul cu votul pentru Camera Deputaţilor şi Senat putea fi dus direct la sediul misiunii diplomatice unde e Biroul Electoral (...), putea să-l transmită prin curier tot către misiunea diplomatică sau putea apela la transmiterea plicului în ţară", a mai spus Orban.

Potrivit premierului, cei ale căror voturi nu sunt considerate valide sunt informaţi că pot să îşi exercite dreptul constituţional prezentându-se la secţia de votare.

"Ei primesc din partea misiunii diplomatice că votul nu este valid, şi, mai mult decât atât, primesc inclusiv recomandarea că pot să-şi exercite dreptul de vot prin prezenţă la secţia de votare. Sunt cu peste 330 şi ceva mai multe secţii decât la alegerile parlamentare în 2016, în condiţii de pandemie. Este posibil ca unii să nu fi votat, deşi au primit plicul, (...) e posibil ca unii să fi uitat să voteze, sau poate au renunţat să-şi exercite dreptul de vot", a mai declarat Orban.

În ceea ce priveşte plicurile care au fost validate la misiunile diplomatice, premierul României a menţionat că sunt peste 3.000, iar plicurile care au ajuns în ţară, care au fost preluate de Poşta Română, sunt circa 18.000.

"Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000", a mai spus Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.