Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking | Luptătorii britanici prinși de ruși în Mariupol au fost condamnați la moarte (Video)

luptatori britanici judecati

Oficiali pro-ruși au condamnat la moarte doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, a anunțat presa de stat rusă.

Un tribunal din estul Ucrainei, controlat de Rusia, i-a condamnat pe Aiden Aslin și Shaun Pinner după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au numit un "proces-spectacol" pe baza unor "acuzații inventate" menite să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși de la Kiev.

Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de tribunal în teritoriul controlat de Rusia în Donețk, alături de Saaudun Brahim, sub acuzația de "terorism".

Ambii britanici au declarat că serveau în cadrul pușcașilor marini ucraineni, ceea ce îi face soldați activi care ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război. Cu toate acestea, presa de stat rusă i-a prezentat pe bărbați drept mercenari, iar instanța i-a condamnat sub acuzația de "a fi mercenar".

Miercuri, agenția de știri de stat RIA Novosti a difuzat imagini cu bărbații care pledează "vinovat" la acuzațiile care li se aduc, printre care se numără și terorismul, comiterea unei infracțiuni ca parte a unui grup infracțional și preluarea sau păstrarea forțată a puterii.

Se crede, de asemenea, că Rusia se folosește de acest proces pentru a exercita presiuni asupra Marii Britanii și ar putea căuta un schimb de prizonieri pentru soldații ruși condamnați pentru crime de război în timpul invaziei rusești în Ucraina. Există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Rusia, dar nu și pe teritoriul pe care îl ocupă în estul Ucrainei.

Într-o declarație făcută la începutul acestei săptămâni, familia lui Aslin a declarat că acesta a servit în cadrul pușcașilor marini ucraineni timp de aproape patru ani și că "nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion".

De asemenea, familia a acuzat Rusia că a încălcat convențiile de la Geneva prin publicarea unei înregistrări video în care Aslin "vorbește sub constrângere și a suferit în mod clar răni fizice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.