DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL îngheață numirile în funcții de top alese de Parlament

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvern

Guvernul Ludovic Orban se pregătește să prelungească mandatul conducerii unei instituții publice unde numirile în funcții le face Parlamentul.

În ședința de joi a Guvernului a intrat pe ordinea de zi o OUG care prelungește mandatul conducerii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Șefia CNCD ar fi trebuit să se voteze în Parlament, într-un plen reunit. Chiar dacă există o procedură de lucru online în Parlament, „Guvernul consideră că în acest moment Parlamentul este în imposibilitatea de a finaliza la termen procedura de numire a membrilor Colegiului director”.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discrIminare în scopul asigurării unui cadru legal pentru continuarea activităţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de soluţionare a petiţiilor privind posibile fapte de discriminare, raportat Ia faptul că la data de 22 aprilie 2020 încetează 7 mandate dintre cele 9 existente la nivelul Colegiului director, inclusiv cel al preşedintelui şi al vice-preşedintelui instituţiei, precum şi că pentru soluţionarea unei petiţii sunt necesare minim 5 voturi, fapt ce ar duce la existenţa unui grad ridicat de afectare a interesului public, prin imposibilitatea cetăţenilor de a beneficia de protecţie împotriva discriminării,

Având în vedere: situaţia actuală de pandemie COVID-19, ce a dus la modificarea activităţii Parlamentului şi implicit a Comisiilor comune, în sensul că acestea nu se pot reuni, audierea candidaţilor pentru Colegiul director presupune întrunirea a 6 comisii de specialitate ale Parlamentului. Membrii se numesc prin vot secret în şedinţa de plen reunit a celor 2 camere ale Parlamentului. Chiar dacă s-a dezvoltat o procedură de lucru online, în acest moment Parlamentul este în imposibilitatea de a finaliza la termen procedura de numire a membrilor Colegiului director. Această, realitate rezultă şi din deciziile Biroului permanent a Senatului respectiv Camerei Deputaţilor.

Faptul că, la data de 22.01.2020 către Camera Deputaţiior prin adresa nr. 26.212 şi către Senat prin adresa nr. 26.213 solicitarea de demarare a procedurii de numire a noilor membri, pană la acest moment nu s-a realizat procedura de audiere a candidaţilor,

în temeiul art. 115 ,alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Articol unic - După articolul 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 7 martie 2014, cu modificările ulterioare, se introduce un nou articol, art 241 , cu următorul cuprins:

Art. 241

- (1) Mandatul membrilor Colegiului director se exercită de la data publicării, în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Parlamentului de numire a acestora.

(2) Mandatul membrului Colegiului director al Consiliului durează: până la publicarea, în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Parlamentului de numire a noului membru.

(3) Mandatul preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului durează până la data publicării, în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Colegiului director prin care a fost ales noul preşedinte si noul vicepreşedinte al Consiliului”

Vezi si: Jos labele de pe medici! / OPINIE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.