Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING: Preşedintele CSM solicită SRI desecretizarea informaţiilor din anexele raportului IJ despre protocolul din 2009

Inquam Photos / Octav Ganea
Lia savonea

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Lia Savonea, solicită SRI şi Parchetului General declasificarea informaţiilor cuprinse în anexele raportului întocmit de Inspecţia Judiciară, pe tema implementării Protocolului SRI-PÎCCJ semnat în 2009.

Comisia nr. 1 comună "Legislaţie şi cooperare interinstituţională" din cadrul CSM şi-a însuşit, în şedinţa de miercuri, 26 iunie, punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios (DLDC) şi a decis sesizarea preşedintelui CSM cu propunerea de iniţiere a demersurilor prevăzute de lege către SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru declasificarea anexelor ataşate la Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018.

Solicitări în acest sens au fost făcute în ultima perioadă de organizaţii profesionale ale magistraţilor, jurnalişti, dar şi lideri politici, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE. Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, Inspecţia Judiciară preciza, pe 17 iunie, că instituţia nu are competenţa legală de a secretiza sau desecretiza documente, anexele raportului conţinând documente deja clasificate.

"Inspecţia Judiciară nu a secretizat niciodată un raport sau vreo anexă la vreun raport. Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului, identificate în timpul controlului la cele 19 unități de parchet controlate. Inspecția Judiciară a transmis aceste documente la CSM în forma în care au fost identificate din punct de vedere al nivelului de secretizare. Inspecţia Judiciară nu ar fi putut să desecretizeze acele documente din simplul motiv că doar emitenții pot face acest demers, conform legii", a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, pentru STIRIPESURSE.RO.

Protocolul SRI-PÎCCJ din 2009 a fost semnat de Gabriela Scutea, în locul prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, şi de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, şi aprobat de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi de directorul SRI George Maior. Raportul a fost trimis de Inspecţia Judiciară la CSM, în luna mai. Ca urmare a solicitării formulate de Lia Savonea către SRI şi PÎCCJ, discutarea raportului în plenul CSM se va amâna până după declasificarea anexelor, precizează surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO. Dezbaterile din plenul CSM vor fi publice.

Vezi şi: DOCUMENT - Raportul integral al Inspecţiei Judiciare despre aplicarea Protocolului SRI-PÎCCJ din 2009

Pe acelaşi subiect:

___


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.