Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Răsturnare de situație: Mugur Isărescu anunță o scădere abruptă a inflației

Inquam Photos / George Călin
Mugur Isărescu

BNR a redus puternic prognoza de inflație, la 7% la finele anului și la 4,2% în 2024, a anunțat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

La precedentul Raport asupra inflației, din decembrie 2022, instituția prognoza o inflație de 11,2% pentru finele acestui an, informează Mediafax.

Guvernatorul BNR a remaract, în conferința de presă de miercuri, faptul că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul UE al ratei inflației, opt țări plasându-se înaintea României.

La reducerea tendințelor inflaționiste au contribuit reducerea prețurilor energiei, cotația pretrolului Brent și aprecierea leului față de dolar, dar și schemele de sprijin acordate de Guvern. Isărescu a evidențiat și consumul, care s-a înscris pe o tendință de scădere, alături de salariul mediu, dar și creșterea investițiilor, care a susținut cererea agregată.

Guvernatorul BNR spune că este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns în prezent la circa 10% din PIB, situație asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 - 2008. „Nevoile de finanțare au fost acoperite, dar trebuie mare atenție pentru menținerea unui anumit echilibru”, a sus Isărescu.

Politica monetară și-a facut datoria, apreciază Isărescu, în condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare. Și în continuare BNR va menține o „politică monetară adecvată”, a spus Isărescu, care nu a exclus o scădere a dobânzii de referință, în condițiile în care rata inflației s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.