Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie importantă în Senat: Indemnizația de șomaj tehnic poate fi cerută de orice român ale cărui venituri au scăzut cu peste 25%

gds.ro
bani

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, prin vot online, un amendament la OUG privind șomajul tehnic în sensul în care românii care şi-au întrerupt parţial activitatea şi ale căror venituri s-au redus cu mai mult de 25% în urma crizei generate de pandemia de coronavirus, inclusiv profesioniştii grupaţi în asocieri fără personalitate juridică, beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic de 75% din veniturile obținute dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Proiectul merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

„Prin întrerupere parţială a activităţii, voluntară sau fortuită, în sensul prezentului act normativ, se înţelege reducerea veniturilor efectiv realizate pentru luna de referinţă cu mai mult de 25%, beneficiari ai măsurilor compensatorii fiind şi profesioniştii grupaţi în asocieri fără personalitate juridică. Măsurile compensatorii se aplică şi pentru luna următoare încetării stării de urgenţă", prevede legea votată în Senat.

Un alt amendament admis prevede că anumite forme de exercitare a profesiilor liberale de sorginte juridică (profesiile de avocat, notar şi executor judecătoresc), sub condiţia asigurării serviciului public, pot beneficia de indemnizaţia compensatorie, în situaţia întreruperii forţate, involuntare a activităţii.

Vezi si: Poliția Română răspunde la cea mai așteptată întrebare: 'Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?' .

Cei menţionaţi beneficiază de la bugetul de stat, în baza declaraţiei de răspundere, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Proiectul de act normativ vizează clarificarea unor categorii de drepturi acordate pentru asigurarea unei acoperiri cât mai cuprinzătoare cu măsuri de protecţie a populaţiei şi pentru stabilirea regulilor de acordare a acestora.

Documentul prevede simplificarea documentelor pe baza cărora angajatorii vor solicita din bugetul de şomaj sumele necesare plăţii indemnizaţiei, plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se va face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar la angajaţi indemnizaţia va ajunge în termen de trei zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor din bugetul de şomaj.

Vezi si: Consilier al premierului Ludovic Orban: Urmează o criză alimentară și România nu este pregătită .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.