Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul a defectat mașina de tipărit bani a Europei

twitter.com
euro

După ce Banca Central Europeană a anunțat investiții-record în economia zonei euro și a repornit mașina de tipărit de bani la viteză neivăzută până acum, toate micile progrese s-ar putea duce pe apa sâmbetei în urma Brexit-ului.

Decizia alegătorilor din Marea Britanie de a vota pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană (Brexit) ar putea afecta recentele îmbunătățiri înregistrate în economia zonei euro, a avertizat vineri economistul șef al BCE, Peter Praet, transmite MarketWatch.

Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat în 2015 mult aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro, după care șefii BCE au anunțat suplimentarea fondurilor pentru următorii ani.

Într-un discurs rostit la Londra, oficialul BCE a atras atenția asupra riscurilor la adresa perspectivelor economice, provocate de incertitudinile externe, inclusiv impactul Referendumului din Regatul Unit și al redresării economiei mondiale, încă fragile.

Este esențial să fie imediat stabilit un proces ordonat care să guverneze direcția către noua stare de după referendum astfel încât să permită persoanelor fizice și juridice să-și ajusteze deciziile economice la noul mediu, a explicat Praet. Acesta a adăugat că măsurile BCE de relaxare cantitativă (QE) pentru stimularea creșterii economiei și-au sporit eficiența.

Banca Centrală Europeană este ferm determinată să asigure stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro, a afirmat economistul șef al BCE.

Declarația sa vine după ce Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în iunie. Indicele prețurilor de consum a ajuns la 0,1% în iunie, după ce în mai s-a situat la minus 0,1% și în aprilie la minus 0,2%, scrie Agerpres.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.