Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul a obosit Europa: Negociatorul-şef al UE pentru Brexit îi îndeamnă pe britanici să ia o hotărâre decât să ceară amânarea ieșirii din spațiul comunitar

Brexit

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat joi că britanicii trebuie mai degrabă să ia o hotărâre decât să ceară o eventuală amânare a datei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, subliniind că negocierile cu Londra asupra separării se află "într-un moment grav", informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Înregistrare BOMBĂ cu viceprimarul Capitalei, despre incidentele din 10 august: 'Te fac de râs, să termin, să scap țara de niște nenorociți' (AUDIO)

"Astăzi, avem nevoie mai ales de hotărâre, este mai important decât timpul suplimentar", a afirmat Barnier în timpul unei conferinţe la Viena.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care se afla alături de Barnier, a subliniat totuşi că "dacă un Brexit ordonat nu va fi posibil până la sfârşitul lui martie", europenii "vor acţiona în favoarea unei prelungiri" a termenului ieşirii Marii Britanii din UE.

Până la 29 martie, data prevăzută pentru separare, "ne rămâne prea puţin timp (...), prin urmare este momentul pentru Marea Britanie, pentru guvernul său, pentru parlament, să-şi asume toate responsabilităţile şi consecinţele alegerilor pe care le-au făcut", a adăugat negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

Miercuri seara, premierul britanic Theresa May a trecut prin parlament o nouă strategie în negocierile cu UE, care ar putea duce la o amânare a datei pentru Brexit. A fost fixat un calendar de votări în Camera Comunelor în trei etape, până la 14 martie, ultimul putând duce la o propunere de amânare a datei limită pentru Brexit, idee căreia May s-a opus până acum.

Michel Barnier a reiterat că principala întrebare pe care şi-o vor pune ţările europene în cazul unei eventuale cereri de amânare adresată de Londra va fi "pentru a face ce?". Această prelungire poate fi "tehnică, pentru a oferi timp Parlamentului britanic să pună în aplicare tratatul votat înainte". "Dacă nu este cazul (pentru o prelungire tehnică), europenii vor trebui să ştie la ce serveşte o nouă amânare" a datei scadente, a spus francezul.

În cazul unei amânări a Brexitului cu mai multe luni, organizarea alegerilor europene la sfârşitul lui mai pune probleme, "pentru că participarea la scrutin a unei ţări care vrea să iasă din UE ar fi mai mult decât absurdă", a subliniat la rândul său cancelarul austriac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.