Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul un pericol pentru Gibraltar, iar Spania ar putea să închidă frontiera din nou

al-jazeera.com
brexit

Şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, a atras atenţia miercuri asupra consecinţelor unui Brexit pentru teritoriul Gibraltarului, a cărui suveranitate este reclamată de Spania, relatează AFP, potrivit agerpres.ro

"Angajamentul Marii Britanii faţă de Gibraltar este absolut", a subliniat Philip Hammond în cursul unei rare vizite în acest teritoriu cu o suprafaţă de şase kilometri pătraţi, situat în sudul Peninsulei Iberice, în faţa Marocului. 

"Capacitatea sa de a proteja interesele Gibraltarului va fi însă serios compromisă dacă nu mai suntem membri ai Uniunii Europene", a adăugat el vorbind despre referendumul privind ieşirea ţării sale din UE, organizat pe 23 iunie. 

"Nu vom mai fi la masa (negocierilor) de la Bruxelles când vor fi luate decizii", a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Londra, amintind "provocările" cu care se vor confrunta în acest caz Gibraltarul şi cei 33.000 de locuitori ai săi. 

Gibraltarul, cedat de Spania în 1713, este frecvent reclamat de Madrid care consideră acest teritoriu ca o "colonie" a Marii Britanii. 

Dictatorul spaniol Francisco Franco a închis graniţa sa terestră în 1969, obligând locuitorii să părăsească Stânca pe mare sau cu avionul, până în 1985, dată la care Madridul, în pline negocieri pentru a adera la Uniunea Europeană, a cedat. 

De atunci, frontiera trăieşte în ritmul tensiunilor bilaterale, antrenând uneori lungi cozi de aşteptare pentru locuitorii şi turiştii care încearcă să treacă graniţa. 

În cazul unui Brexit, Gibraltarul nu va mai face parte din UE, iar Spania ar putea să închidă frontiera din nou. Investitorii, atraşi de fiscalitatea redusă şi apartenenţa la UE, ar putea să se retragă într-o asemenea eventualitate. 

Miercuri, Madridul a profitat de vizita lui Philip Hammond, pentru a sublinia că situaţia Stâncii ţine de "anacronsimul istoric". 

"Acest vestigiu colonial distruge unitatea naţională şi integritatea teritorială a Spaniei", s-a plâns Ministerul de Externe într-un comunicat, exprimându-şi încă o dată dorinţa organizării unor negocieri bilaterale privind statutul Gibraltarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.