Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conclav geopolitic în Johannesburg: Reducerea dependenţei de dolari, printre obiectivele liderilor care se opun Vestului

CGCN
BRICS

Liderii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) se vor concentra timp de trei zile asupra modalităţilor de reducere a dependenţei de dolari, transmit Reuters şi Bloomberg, conform Agerpres.

Liderii principalelor economii emergente se întâlnesc la Johannesburg (Africa de Sud) pentru a analiza extinderea grupului şi creşterea comerţului în monedă locală.

China, sprijinită de Rusia şi Africa de Sud, face presiuni pentru admiterea de noi membri în grup, o extindere care provoacă temeri că BRICS încearcă să se poziţioneze ca o contrapondere la G7 (grupul principalelor ţări industrializate din lume). Peste 40 de state şi-ar fi exprimat dorinţa de a deveni membre ale grupului, printre care Algeria, Egiptul şi Etiopia.

Alianţa îşi propune să devină "BRICS plus" şi să primească numeroşi noi membri. Statele membre trebuie încă să convină asupra criteriilor de admitere.

BRICS se consideră o contrapondere la dominaţia economică occidentală, îşi trage numele de la Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit la Johannesburg, a anunţat televiziunea chineză de stat. El se va întâlni cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa înainte de începerea reuniunii BRICS.

Preşedintele rus Vladimir Putin este reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov. Putin însuşi urmează să ia parte prin intermediul unei conexiuni video. Dacă ar participa în persoană, ar putea fi arestat pentru presupuse crime de război în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia în baza unui mandat emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga, aminteşte DPA.

Scopul extinderii grupului este "căutarea alternativelor" la actualul echilibru global al puterii, potrivit ministrului sud-african de externe Naledi Pandor.

Ţările BRICS spun că împreună reprezintă 42% din populaţia lumii, 30% din suprafaţa terestră globală şi 24% din producţia economică mondială.

Peste 30 de alte ţări şi-au confirmat participarea la reuniunea de trei zile. În plus, 67 de politicieni de rang înalt din Africa şi Sudul Global sunt invitaţi, precum şi 20 de reprezentanţi de la Naţiunile Unite, Uniunea Africană şi comunităţi economice regionale din Africa şi mulţi alţii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.