Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brigada Multinațională Sud-Est a fost certificată ca având capacitatea să desfășoare acțiuni de luptă NATO

Monitorul Expres
cincu

Brigada Multinațională Sud-Est a fost certificată, joi, ca având capacitatea să desfășoare acțiuni de luptă NATO, după activități desfășurate la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov, unde participă 1.800 de militari asistați de 250 de mijloace tehnice informează mediafax.

Evaluarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est a fost realizată de o echipă mixtă din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre și al Brigăzii Multinaționale și a fost monitorizată de Comandamentul Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM, Izmir, Turcia).

„Este pentru mine o oportunitate fantastică să descopăr operaționalitatea totală a Brigăzii, ceea ce este un lucru foarte important pentru Alianță. Este un pas înainte pentru a întări capabilitatea Alianței și prezența defensivă în această zonă sensibilă, care este flancul de Sud-Est și zona Mării Negre. A fost un drum lung de la transfomarea Brigăzii 2 Craiova în Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est (...) Sunteți prima Brigadă Multinațională certificată de NATO pe flancul de Sud-Est și sunt bucuros să declar capabilitățile totale de luptă”, a spus lt.gen. Paolo Ruggiero, locțiitor al Comandamentului Forțelor Terestre Aliate.

Și șeful de Stat Major al Apărării din Polonia a transmis un mesaj reprezentanților Brigăzii.

„Și în Polonia avem o divizie multinațională ce urmează să fie certificată, ceea ce înseamnă un mesaj strategic foarte important, faptul că de la Marea Baltică la Marea Neagră vor exista unități foarte eficiente. Este cel mai bun mesaj prin care spunem că suntem uniți și este un exercițiu de colaborare foarte bună între statele Alianței”, a spus lt.gen Rajmund Andrzejczak, șef de Stat Major al Apărării din Polonia.

La rândul său, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statul Major al Apărării a spus că evenimentul este unul extrem de important și este mândru de evoluția Brigăzii.

„Este o zi foarte important și sunt foarte fericit că mă aflu aici, la un eveniment de o importanță deosebită. Am spus-o și comandantului de Brigadă cât sunt de mândru și de Forțele Armate Române, datorită realizărilor la care s-a ajuns. Cu adevărat, meritați tot respectul și considerația noastră pentru dedicare și profesionalism. Așadar de la declarația de inițiere a capabilității, din 2017, această unitate a progresat rapid pentru a ajunge la standardele NATO, iar aici și acum pot spune: Misiune îndeplinită”, a spus generalul Nicolae Ciucă.

Capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE) a fost declarată de locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exercițiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18), în cadrul căruia Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” a găzduit, joi, Ziua Distinşilor Vizitatori.

Exercițiul SCFY18 a fost organizat ca exercițiu multinațional, în scopul evaluării capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată - prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.

La exercițiul de evaluare pentru declararea capacității finale au participat militari români și străini din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statului Major al Forțelor Terestre, Diviziei Multinațională Sud-Est, Centrului Național de Instruire Întrunită, unitățile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum și din structurile afiliate pe timpul exercițiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia și Batalionul 2 Pandur din Portugalia).

Brigada Multinațională Sud-Est, situată la Craiova, are misiunea de a asigura cadrul de instruire a structurilor subordonate și a structurilor afiliate pentru exerciții, precum și comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe flancul de sud-est al Alianței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.