Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Britanicii vor să reformeze Uniunea Europeană

UE Uniunea europeana

Premierul britanic David Cameron şi-a prezentat propunerile privind reforma Uniunii Europene (sinteză)

Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai puţin proeminent în unele aspecte legate de funcţionarea statelor membre, a declarat marţi premierul britanic David Cameron, într-un discurs în care şi-a prezentat planurile privind reforma blocului comunitar înainte de organizarea unui referendum asupra apartenenţei la UE până la sfârşitul lui 2017, anunţă Agerpres.

"Să nu uităm niciodată că Uniunea Europeană este formată acum din 28 de naţiuni vechi ale Europei", a spus Cameron în discursul său.

"Diversitatea este cea mai mare putere a Europei. Marea Britanie spune: Haideţi să celebrăm acest lucru, haideţi să recunoaştem că răspunsul la probleme nu este întotdeauna mai multă Europă. Uneori (răspunsul) este mai puţină Europă", a afirmat el.

"Trebuie să punem împreună toate propunerile, promisiunile şi acordurile - privind comerţul, piaţa unică, reducerea reglementărilor. Să le adunăm într-un singur angajament clar care introduce competitivitatea în ADN-ul întregii Uniuni Europene", a declarat premierul britanic.

Cameron a spus de asemenea că, parte a procesului de renegociere a relaţiilor Londrei cu UE, le cere liderilor europeni "un acord clar, constrângător din punct de vedere legal şi ireversibil pentru a pune capăt obligaţiei Marii Britanii de a lucra la o uniune mai strânsă".

"Astăzi, când ne confruntăm cu noi ameninţări şi pericole la adresa ţării noastre, nu am niciun dubiu că, pentru Marea Britanie, chestiunea europeană nu înseamnă doar securitate economică, ci şi securitate naţională", a adăugat el.

Şeful guvernului de la Londra a mai declarat că Marea Britanie nu va încerca să obţină drept de veto pentru a bloca legislaţia Uniunii Europene, dar blocul comunitar ar trebuie să permită parlamentelor din grupuri de state membre să respingă unele legi cu care nu sunt de acord.

"Nu sugerăm ca fiecare parlament naţional să aibă drept de veto", a spus Cameron. "Suntem conştienţi că, într-o Uniune Europeană cu 28 de ţări, acest lucru ar însemna un blocaj. Dar vrem un nou aranjament prin care grupuri de parlamente naţionale să se poată uni şi respinge legi europene care nu sunt în interesul lor naţional", a subliniat el.

În discursul său, Cameron a declarat de asemenea că Marea Britanie are nevoie de un control mai strict asupra imigraţiei din ţări din cadrul UE. El a spus totodată că dreptul la libertatea de circulaţie a forţei de muncă nu ar trebui să se aplice noilor state ale UE până când economiile lor nu se vor apropia mai mult de economia Regatului Unit.

"Câştigăm de pe urma apartenenţei la UE, dar şi oferim multe lucruri. Şi credem cu tărie că, dacă un stat membru important are îngrijorări majore, îngrijorări pe care le-a exprimat într-un mod echilibrat şi constructiv de mai mulţi ani, atunci are dreptul să se aştepte ca aceste îngrijorări să fie rezolvate", a spus premierul britanic.

El a subliniat că în centrul acestui proces de negociere se află 'o întrebare extrem de simplă'. "Este Uniunea Europeană suficient de flexibilă pentru a se ocupa de îngrijorările diverselor sale state membre? Răspunsul la această întrebare trebuie să fie 'da', dacă UE vrea să supravieţuiască şi să prospere în viitor", a precizat Cameron.

Discursul lui Cameron survine în aceeaşi zi în care el urmează să trimită o scrisoare preşedintele Consiliului European Donald Tusk, care reprezintă statele membre ale UE, cu principalele sale obiective privind reforma blocului comunitar.

Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul lui 2017 referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

În legătură cu referendumul, el a spus că, dacă Marea Britanie va vota pentru ieşirea din UE, atunci o va face. "Nu va mai exista o altă renegociere sau un alt referendum. Prin urmare, le spun omologilor mei europeni cu care negociez: aceasta este singura noastră şansă de a face lucrurile cum trebuie - pentru Marea Britanie şi pentru întreaga Uniune Europeană", a atras atenţia premierul britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.