Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Britanicii votează asupra viitorului lor şi al Uniunii Europene - Totul despre BREXIT

brexit

Britanicii votează joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană în cursul unui referendum istoric care le va decide viitorul şi pe cel al Europei, subliniază AFP. 

La capătul unei campanii agitate, axată pe imigraţie şi pe prosperitate economică, un număr record de cetăţeni - 46,5 milioane - s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunţat vineri dimineaţa. 

Două sondaje apărute în ajun dădeau un uşor avans susţinătorilor ieşirii din UE (British Exit, Brexit), dar un al treilea plasa rămânerea în UE pe primul loc. 

Alegătorii trebuie să răspundă întrebării: 'Regatul Unit trebuie să rămână membru al UE sau să părăsească UE ?', având de ales între aceste două cazuri. 

Miza este mare şi toţi conducătorii europeni au intervenit pentru a reţine britanicii, conştienţi că plecarea lor ar crea o ameninţare de dezintegrare a UE. 

În afară de consecinţele economice imediate pentru ţară - puternice tulburări pe pieţele financiare şi devalorizarea probabilă a lirei sterline -, un Brexit ar fi dăunător pe termen lung, au avertizat toate marile instituţii internaţionale, de la FMI la OCDE. 

El ar deschide o perioadă de turbulenţe politice, cu plecarea probabilă a premierului conservator David Cameron, care a lansat acest referendum şi a desfăşurat o campanie pentru menţinerea în UE. El ar putea, de asemenea, să antreneze o implozie a Regatului Unit dacă scoţienii, eurofili, îşi pun în aplicare proiectul de a organiza un nou referendum asupra independenţei lor. 

David Cameron a pledat până în ultima zi a campaniei pentru a-şi convinge concetăţenii să rămână în UE, argumentând că ţara va fi acolo 'mai prosperă, mai sigură şi mai puternică' şi avertizând împotriva unui 'salt într-un necunoscut ireversibil'. 

Partidul de opoziţie laburist şi naţionaliştii scoţieni din SNP au rămas în tabăra 'In', împreună cu City-ul londonez, centrul financiar al capitalei britanice, care vrea să-şi păstreze rolul de punct de intrare în UE pentru firmele străine. 

În tabăra Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson a preluat conducerea conservatorilor eurosceptici şi prezice un viitor radios britanicilor dacă îşi regăsesc 'independenţa'. Eliberaţi de directivele UE, ei şi-ar relua controlul asupra legilor, finanţelor şi frontierelor proprii, precum şi - în consecinţă - asupra migraţiei, a asigurat el. 

Partidul eurofob UKIP, condus de Nigel Farage, şi-a axat întreaga campanie pe controlul asupra imigraţiei şi a sfârşit prin a-şi şoca până şi propria tabără cu un afiş arătând o coloană de refugiaţi barată de comentariul ' Punct de ruptură'. 

Votul de joi va arăta dacă aderarea la UE în 1973 a Marii Britanii va fi reconfirmată. Deja, Regatul Unit nu face parte nici din spaţiul Schengen, nici din zona euro, neîncetând să-şi consolideze propriul statut în cadrul UE. El ar putea deveni prima ţară mare care se decide să o părăsească.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.