Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Museum a anunţat că a descoperit împreună cu vama britanică sute de antichităţi false mesopotamiene

Foto news.ro
antichităţi mesopotamiene false

British Museum a anunţat că a descoperit împreună cu vama britanică sute de antichităţi false mesopotamiene, provenite "probabil" din Orientul Apropiat, scrie AFP, potrivit news.ro.

Experţii celebrului muzeu londonez au ajutat vama să stabilească caracterul sutelor de obiecte suspecte găsite la începutul lui iulie 2019 în timpul unui control pe Aeroportul Heathrow din Londra, a anunţat marţi instituţia într-un comunicat.

Figurine din argilă, vase în formă de animale şi aproape 190 de tablete din argilă acoperite de o scriere cuneiformă au fost găsite, ambalate cu grijă în două containere care veneau din Bahrain şi care aveau destinaţia la o adresă privată din Regatul Unit.

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! În ce condiții vor fi deschise mall-urile

"Bănuielile noastre au fost imediate, pentru că era ca şi cum, pe tablete, întreaga diversitate a scrisului mesopotamian era reprezentată într-o singură încărcătură", a explicat British Museum, care s-a îndoit de această "colecţie la cheie pentru un cumpărător neavizat".

Alte indicii care au atras atenţia experţilor: mare parte dintre inscripţii arătau un "amalgam complet care citit nu avea niciun sens", "dimensiunea şi grosimea tabletelor nu corespundea cu originalele". O "greşeală comună" a falsificatorilor care lucrează după fotografii din cărţi, potrivit muzeului.

În plus, "niciunul dintre obiecte nu era cu adevărat vechi", conform experţilor care şi-au dat seama repede că tabletele nu se uscaseră la soare, ci fuseseră arse într-un cuptor modern.

Potrivit British Museum, "este probabil" ca aceste antichităţi false să provină din Orientul Apropiat. Tabletele contrafăcute există de mai mult de 200 de ani, dar este pentru "prima dată când vedem de acest fel", au precizat experţii, care sunt îngrijoraţi că este un nou tip de producţie destinat pieţei neavizate".

Citește și: Victor Ponta anunță potopul: De ce ne spun dl Iohannis, Orban și Cîțu că stăm foarte bine economic?

Aceaste mărfuri nu au de fapt niciun fel de valoare, dar ar putea fi considerate drept extrem de preţioase şi ar putea valora mii de lire sterline" dacă ar fi fost introduse pe piaţă de un cumpărător neavizat.

Dincolo de acest lucru, aceste falsuri vor fi "folosite în scop pedagofic" şi o selecţie va fi expusă un timp la redeschiderea British Museum, a precizat instituţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.