Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Museum a identificat pe internet o rară placă sumeriană, veche de 4.000 de ani, furată din Irak

artfund.org
british museum

British Museum a ajutat Poliţia britanică să identifice o rară placă sumeriană, veche de 4.000 de ani şi furată din Irak, care va fi înapoiată ţării de origine, a anunţat luni muzeul, scrie AFP, potrivit news.ro.

Originile plăcii, scoasă la licitaţie online în mai 2019 în calitate de tabletă akkadiană din Asia Centrală, au atras atenţia Poliţiei britanice, care a făcut apel la expertiza celebrului muzeu londonez.

Piesa, sculptată în calcar şi reprezentând o figură masculină ce poartă o fustă tipic sumeriană, provine în realitate dintr-o placă murală votivă datând din anul 2.400 înainte de Hristos.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

"Plăcile ca acestea sunt extrem de rare, nu mai există în zilele noastre decât aproximativ 50 de exemplare", a explicat muzeul într-un comunicat, precizând că această descoperire este "pasionantă şi importantă". Toate au fost găsite în situri importante din oraşe sumeriene din Irak sau Siria.

Potrivit cercetătorilor, stilul special al acestei plăci este specifică din sudul Irakului, iar urmele de arsuri acreditează teza potrivit căreia provine probabil din situl Tello (fostul oraş sumerian din Girsu), unde au fost găsite alte piese ce prezintă arsuri similare.

"Această piesă a fost ilegal sustrasă din Irak", a afirmat muzeul, explicând că acest sit a fost intens "jefuit la sfârşitul secolului al XIX-lea" dar şi în timpul Războiului din Golf şi al celui din Irak, în 2003.

Ambasadorul irakian în Regatul Unit Mohammad Jaafar Al-Sadr a salutat "cooperarea formidabilă" dintre muzeu şi ţara sa, adăugând că "alte artefacte vor fi înapoiate în viitorul apropiat".

Din 2009, British Museum a ajutat la recuperarea a mai mult de 2.300 de antichităţi furate, între care mai multe din Irak, a afirmat instituţia într-un comunicat, amintind de conurile de teracotă înapoiate Bagdadului în 2018 şi 156 de tăbliţe de argilă cu texte cuneiforme.

Muzeul este în centrul unei controverse pentru că nu a restituit unele obiecte cerute de ţările lor de origine, în special Frizele Partenonului pe care Grecia le revendică de mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.