Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxelles-ul aprobă un ajutor în valoare de 8,1 miliarde de euro pentru revitalizarea industriei europene de microelectronice

CNN
cipuri semiconductori

Speră să atragă investiții private suplimentare de 13,7 miliarde. Guvernul spaniol intenționează să investească 500 de milioane în proiect

Comisia Europeană a dat joi undă verde celui mai mare proiect european de interes comun (IPCEI) prin care 14 țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania, vor putea aloca până la 8,1 miliarde de euro ca ajutor public inițiativelor pentru dezvoltarea microelectronicii și a tehnologiilor de comunicare. Potrivit instituției, blocul comunitar se așteaptă ca prin această finanțare publică să se poată atrage în plus 13,7 miliarde de euro în investiții private de care să beneficieze în total 56 de companii, inclusiv IMM-uri și startup-uri, pentru a dezvolta 68 de proiecte, relatează El Pais.

Scopul acestor proiecte este de a contribui la transformările digitale și ecologice „prin crearea de microelectronice și soluții inovatoare de comunicare și prin dezvoltarea sistemelor și metodelor de producție electronice eficiente din punct de vedere energetic și economisind resursele”. Proiectul IPCEI, care urmărește să consolideze suveranitatea UE, face parte din strategia europeană de revitalizare a ecosistemului tehnologic al UE, astfel că va beneficia de avantajele noii legi europene vizând cipurile.

Spania, la fel ca alte țări, și-a inclus participarea la proiect în planurile de Redresare, Transformare și Reziliență și are posibilitatea de a-și finanța parțial proiectele prin mecanismul de Redresare și Reziliență. Investiția planificată a Guvernului spaniol este de 500 de milioane de euro, potrivit PERTE (Proyectos estratégicos para la recuperación y transformación económica - Proiecte strategice pentru redresarea și transformarea economică) Chip.

Alături de Spania, țările care fac parte din proiect sunt Austria, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, România și Slovacia. Comisia Europeană dezvăluie că în proiect, care pentru guvernul spaniol este o acțiune PERTE Chip, există patru companii spaniole ca participanți direcți (KDPOF, Innova IRV Microelectronics, Openchip și Semidynamics Technology Services), pe lângă alte șase companii din această țară ca participanți asociați (DAS Photonics, Derivados del Flúor, iPronics, VLC-Photonics, Vodafone și Wooptix).

„Microcipurile sunt coloana vertebrală a competitivității industriale a Europei în lumea digitală. Tranzițiile verde și digitală vor necesita noi soluții tehnologice avansate și, din acest motiv, trebuie să creștem capacitățile de cercetare, dezvoltare și producție în Europa”, a explicat la o conferință de presă vicepreședintele Executivului Comunitar responsabil de Concurență și Agenda Digitală, Margrethe Vestager, care a asigurat că „aceasta este o finanțare enormă, reprezintă de patru ori costul programului Copernicus”.

Vestager a adăugat că „inovarea este esențială pentru a face economia Europei mai ecologică și mai rezistentă, dar inovarea poate prezenta riscuri pe care piața unică nu este pregătită să și le asume. Din acest motiv, investițiile publice trebuie să fie pregătite pentru a acoperi acest decalaj”.

Potrivit autorităților comunitare, proiectele incluse în acest program vor ajuta blocul comunitar să realizeze progrese tehnologice în multe domenii, inclusiv în rețele 5G și 6G, inteligența artificială, calculul cuantic și conducerea autonomă a vehiculelor.

Bruxelles-ul are încredere că primele produse rezultate din aceste proiecte vor ajunge pe piață din 2025. Proiectul se va încheia în 2032, cu termene limită care variază în funcție de proiect și de companiile implicate. Se preconizează crearea a 8.700 de locuri de muncă directe și mult mai multe locuri de muncă indirecte. Cele 68 de proiecte care fac parte din proiectul IPCEI sunt „foarte ambițioase”, susține Comisia și subliniază că acesta va permite îmbunătățiri semnificative în domeniile senzorilor, procesoarelor de înaltă performanță, microprocesoarelor și inteligenței artificiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.