Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxelles-ul se teme că situaţia politică din Germania poate bloca demersurile privind reforma UE

bundestag

Uniunea Europeană a sperat că alegerile desfăşurate duminică în Germania vor debloca principalele dosare europene, dar, în loc să rezolve necunoscutele, rezultatul acestui scrutin prefigurează un scenariu al incertitudinii care s-ar putea prelungi pentru mult timp, se arată într-un comentariu publicat marţi de cotidianul spaniol ABC. Obiectivul prioritar acum este minimizarea efectelor febrei populiste asupra viitoarelor alegerile europarlamentare din anul 2019, întrucât un rezultat cum a fost cel obţinut de extrema-dreaptă la scrutinul german ar putea conduce la un blocaj instituţional, conform Agerpres.

Deocamdată, planurile pentru reactivarea construcţiei şi a structurilor instituţionale în zona euro rămân în aşteptare. Mai ales că una dintre necunoscute este dacă actualul ministru german de finanţe, influentul Wolfgang Schauble, îşi va păstra postul. Dar Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), este unul dintre cei care insistă 'să se încheie cât mai repede capitolul' zero-dobânzii şi al cumpărării de datorii - politică promovată de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi - şi 'să se revină cât mai repede la o situaţie normală'.

Dar problema imediată cea mai presantă este criza refugiaţilor, elementul care a cântărit cel mai mult în votul exprimat de cetăţenii germani. Înaintea discuţiilor privind reforma zonei euro sau al celor legate de Brexit, popularii germani cred că trebuie transmis un mesaj clar că problema refugiaţilor va fi soluţionată. Iar implicaţiile pe care le-ar avea asupra Europei o viitoare coaliţie 'Jamaica' (referire la culorile negru-galben-verde ale celor trei partide care ar urma să formeze noua coaliţie a cancelarului Merkel) nimeni nu le cunoaşte în acest stadiu. Liberalii germani nu sunt antieuropeni, dar se opun unei aprofundări a integrării zonei euro. Verzii susţin emiterea de datorie europeană şi doresc o integrare sporită în zona euro. Aşadar, în faţa acestui tablou complex, speranţele la Bruxelles sunt că Merkel va reuşi să manevreze în aşa fel încât să împace în final abordările ambilor parteneri care îi pot asigura majoritatea în Bundestag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.