Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxelles-ului i se cere să pună la punct Ungaria, după ce taxele speciale ale lui Orban a produs pagube retailerilor internaționali

www.spiegel.de
Viktor Orban

Spar, retailerul de produse alimentare, înființat în 1932 în Țările de Jos, cere Comisiei Europene să inițieze o procedură de infringement împotriva Ungariei.  Din cauza taxelor speciale din Ungaria, grupul Spar a înregistrat cheltuieli majore astfel că s-a adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Taxa specială pentru marile companii străine introdusă după realegerea lui Viktor Orbán în 2022 ar putea duce la o nouă dispută între Ungaria și Bruxelles Lanțul  de magazine Spar, la fel ca multe alte companii multinaționale, este afectat masiv și luptă acum împotriva acestei supra-taxe impuse de Orban. CEO-ul Spar Austria, Hans K. Reisch, cere Comisiei Europene să inițieze o procedură de infringement împotriva Ungariei, relatează publicația austriacă Krone.

Potrivit publicațiilor "Salzburger Nachrichten" și "Oberösterreichische Nachrichten", Reisch a trimis scrisori de plângere către Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei responsabil cu concurența, și către Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, precum și către direcțiile generale relevante. De asemenea, ar fi primit sprijin din partea ministrului economiei, Martin Kocher, și a ministrului de externe, Alexander Schallenberg (ambii ÖVP), care au criticat interferența cu libertățile fundamentale și măsurile discriminatorii într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Până la 4,5 la sută din cifra de afaceri datorată

 

Potrivit rapoartelor, pierderile cauzate de instituirea taxei speciale s-au ridicat la aproximativ 48 de milioane de euro, față de puțin sub 33 de milioane de euro în anul precedent. Taxa specială afectează atât societățile comerciale, cât și băncile, companiile de asigurări și companiile energetice. Se datorează până la 4,5 la sută din cifra de afaceri.

Încă din februarie, companii austriece au făcut demersuri la Bruxelles pentru a face lobby la nivelul UE pentru ca Ungaria să fie trasă la răspundere pentru ceea ce economia consideră a fi măsuri discriminatorii și ilegale. Guvernul de la Budapesta nu a reușit încă să explice în mod concludent de ce marile corporații maghiare nu sunt supuse acestei obligații fiscale.

Pe ce voia să cheltuie Orban banii multinaționalelor

 

Taxa excepţională pentru companii intrudsă în 2022 în Ungaria pentru a face faţă creşterii preţurilor legate de războiul din Ucraina şi de cheltuielile militare preconiza să strângă la bugetul statului peste două miliarde de euro. Această supra- taxă vizează în principal sectorul bancar şi pe cel energetic.

„Nu este vorba de a profita de pe urma profiturilor, ci a excedentului de profit”, explica ministrul maghiar al dezvoltării economice Marton Nagy.

Premierul Viktor Orban spunea atunci că banii obţinuţi prin această nouă taxă aveau să fie utilizaţi în două direcţii: întărirea armatei şi plafonarea preţurilor la energie şi apă. Războiul şi „politica de sancţiuni a Bruxelles-ului” împotriva Rusiei au dus la o „creştere a preţurilor” care, împreună cu creşterea dobânzilor,”aduce profituri suplimentare băncilor şi multinaţionalelor”, a justificat decizia premierul ungar la momentul respectiv.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.