Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BUBUIE cu procese după INTERNAREA forțată a asimptomaticilor: Instanțele îi trimis acasă

ciocanel judecator

Prevederile Legii carantinării care permite internarea forțată a asimptomaticilor sunt desființate de judecători. Încep să curgă primele contestaţii la carantina sau internarea în spital impuse de direcţiile de sănătate publică. Un caz notabil este cel al unei minore din Galaţi, sportivă de performanţă. Judecătorii au scos fata din spital şi au plasat-o în izolare la domiciliu, scrie Mediafax.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Ludovic Orban anunță MĂRIRI de salarii în DSP-uri și detașări fără voia medicilor

Ea a fost testată pozitiv pentru COVID-19 şi, fiind asimptomatică, DSP a vrut să o interneze în spital. Mama sa a semnat deja o declaraţie prin care a spus că o va izola acasă vreme de 14 zile.

Judecătorii spun că DSP Galaţi nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situaţia minorei şi a mamei sale, în sensul că ele se pot izola eficient la domiciliu. De altfel, mama fetei nu a fost deloc consultată, decizia ca minora să fie internată în spital fiind luată de DPS încă de la început.

„Instanţa apreciază că un astfel de comportament din partea autorităţilor cu putere de decizie în astfel de cazuri creează un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei, în detrimentul respectării dreptului fundamental la libertate a persoanei”, conform motivării de la Judecătoria Galaţi

Judecătorii admit că internarea sau carantina sunt măsuri pentru a proteja interesul public însă prin măsura izolării la domiciliu se poate îndeplini „dezideratul primordial al protejării interesului general, cu respectarea libertăţii persoanei”.

Un alt caz este al unor persoane din Târgu Mureş, care au dat DSP în judecată. Ulterior, instanţa a anulat carantina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.