Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie nervii în Parlament: 'PSD și PNL vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală'

Parlamentul Romaniei
Parlamentul Romaniei

Noua formă în care Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat marți Legea avertizorului de integritate nu respectă cerințele de reformă din PNRR și nu asigură suficientă protecție persoanelor care sesizează neregulile din instituțiile publice, afirmă Stelian Ion, deputat USR.

„Legea avertizorilor de integritate modificată azi (marți - n.r.), la câteva luni de la adoptarea sa, ne arată clar un singur lucru: disperarea Coaliției PSD-PNL să pună batista pe țambal și să ridice obstacole în calea avertizorilor de integritate. De ce nu vor cei din PSD-PNL o protecție adecvată a avertizorilor și sunt dispuși să riște până și obținerea banilor din PNRR? Pentru că vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală. Să nu mai aflăm nici despre licitațiile de milioane de euro aranjate de Bode pentru prietenul președintelui, nici despre felul în care premierul își aranja în instanță un complet favorabil, prin metoda 'Coperta', pentru a scăpa de acuzația de plagiat, nici despre alte matrapazlâcuri pe care le fac pentru a sifona banii publici spre clientela lor de partid”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, informează Mediafax.

Ce mai spune USR

Legea avertizorului de integritate a fost adoptată marți , în plenul Camerei Deputaților, în forma aprobată de Senat. „În continuare, sesizările avertizorilor anonimi nu sunt tratate la fel ca sesizările avertizorilor cu identitate cunoscută. Pentru ca ele să fie luate în calcul nu e suficient ca avertizorii să transmită informații legate de încălcări ale legii, ci trebuie să menționeze care sunt indiciile (un fel de început de probă) care conduc la concluzie de încălcare a legii.

Așa cum a făcut și la dezbaterile anterioare pe Legea avertizorului de integritate, USR a propus mai multe amendamente pentru a asigura o protecție eficientă celor care sesizează neregulile din instituțiile publice, dar Coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat. Unul din amendamente viza posibilitatea ca avertizorii de integritate să poată sesiza neregulile și în spațiul public, nu doar pe canalale interne de raportare. Alte amendamente priveau acordarea unei protecții sporite avertizorilor, prin eliminarea obligației de a furniza indicii care să permită identificarea acestora. După ce Comisia Europeană a avertizat că Legea avertizorului de integritate, în forma adoptată anul trecut, nu transpune corect directiva europeană în domeniu - fapt susținut de altfel, în mod repetat, și de USR -, parlamentarii USR au depus propria inițiativă legislativă, dar PSD și PNL au refuzat să o introducă în circuitul parlamentar”, potrivit unui comunicat USR.

Deputații au adoptat marți, în forma aprobată de Senat, modificarea la legea avertizorilor de integritate, în urma solicitării Comisiei Europene. Modificarea a fost necesară pentru a debloca cererea de plată numărul 2 din PNRR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.