Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie Orientul Mijlociu: Israelul, atacuri fără precedent în Siria. Țintesc armele Iranului

adevarul.ro
orientul mijlociu

Israelul desfăşoară un val fără precedent de lovituri mortale în Siria, vizând camioanele de marfă, infrastructura şi persoanele implicate în transportul de arme al Iranului către proxizii săi din regiune, au declarat pentru Reuters şase surse cu cunoştinţe directe despre acest lucru, informează News.ro.

Sursele, printre care un ofiţer al serviciilor de informaţii militare siriene şi un comandant al alianţei regionale care sprijină Damascul, au declarat că Israelul şi-a schimbat strategiile în urma raidului din 7 octombrie al luptătorilor Hamas pe teritoriul israelian şi a campaniilor de bombardamente israeliene care au urmat în Gaza şi Liban.

Deşi Israelul a lovit ani de zile ţinte legate de Iran în Siria, inclusiv zone în care a fost activă gruparea armată libaneză Hezbollah, acum declanşează raiduri aeriene mai mortale şi mai frecvente împotriva transferurilor de arme iraniene şi a sistemelor de apărare aeriană din Siria, au declarat sursele.

Israelul a abandonat regulile jocului

Comandantul din cadrul alianţei regionale şi alte două surse familiare cu gândirea Hezbollah au declarat că Israelul a abandonat "regulile de joc" tacite care caracterizau anterior loviturile sale în Siria şi că nu mai pare "precaut" în ceea ce priveşte provocarea de pierderi grele Hezbollahului în această ţară.

"Obişnuiau să tragă focuri de avertisment - loveau în apropierea camionului, băieţii noştri ieşeau din camion şi apoi loveau camionul", a declarat comandantul, descriind raidurile israeliene asupra transferurilor de arme gestionate de Hezbollah înainte de 7 octombrie.

"Acum, asta s-a terminat. Israelul dezlănţuie acum raiduri aeriene mai mortale şi mai frecvente împotriva transferurilor de arme iraniene şi a sistemelor de apărare aeriană din Siria. Ei bombardează direct pe toată lumea. Ei bombardează pentru a ucide".

Campania aeriană intensificată a ucis 19 membri Hezbollah în Siria în trei luni - mai mult decât de două ori decât în restul anului 2023 la un loc, potrivit unei numărători Reuters. De asemenea, peste 130 de luptători Hezbollah au fost ucişi de bombardamentele israeliene din sudul Libanului în aceeaşi perioadă.

Armata israeliană nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la campania sa de escaladare. Un oficial israelian de rang înalt, care a informat jurnaliştii sub rezerva anonimatului, a declarat că Hezbollah a iniţiat această rundă de lupte cu atacuri pe 8 octombrie şi că strategia Israelului a fost una de ripostă.

Întrebat luna trecută despre un presupus atac israelian în Siria, şeful militar israelian a declarat că forţele israeliene lucrează în întreaga regiune şi iau "orice acţiune necesară" pentru a arăta determinarea Israelului de a se apăra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.