Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BUBUIE un nou scandal - Viitorul șef a CNAS a fost ANCHETAT de DNA pentru licitații pentru cardul de sănătate

Sigla CNAS

Ministrul Sănătății a înaintat propunerea pentru un nou președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în persoana lui Vasile Ciurchea. Viorica Dăncilă anunțase luni seara că i-a cerut ministrului să facă o nominalizare pentru acest post, după scandalul provocat de blocarea sistemului cardului de sănătate potrivit digi24.ro

Vasile Ciurchea a demisionat de la şefia CNAS la finalul lunii martie 2016 din motive personale. Vasile Ciurchea era la conducerea CNAS din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. El a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu.

Ciurchea a fost anchetat de procurorii DNA pentru nereguli exact la licitațiile pentru cardul de sănătate, incluse în Sistemul Unic Informatizat.

ULTIMA ORĂ - Șeful Casei de Asigurări, DEMIS după scandal

„În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar”, precizează DNA. „Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: - fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; - CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, - ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI - aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om”, se mai arată în comunicatul DNA. Procurorii afirmă că prin această schemă a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, „reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, acuza DNA în 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.